İSO İmalat Sektörü İhracat İklim Endeksi Açıklandı

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Aralık 2023 dönemi sonuçlarını açıkladı. Bu endeks, Türkiye’nin imalat sektöründeki faaliyet koşullarını ve ana ihracat pazarlarındaki performansını ölçmektedir.

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Aralık 2023 dönemi sonuçları açıklandı. Bu kapsamda, endekste eşik değeri olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar, ihracat ikliminde iyileşmeye işaret etmekte, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret etmektedir.

Eşik Değerin Altında Kaldı

Kasım ayında 49,5 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Aralık ayında 49,7’ye yükseldi. Endeks, üst üste beşinci aydır 50’nin altında olmasına rağmen eşik değerin hafif altında kalarak, ihracat pazarlarındaki talep koşullarının neredeyse değişmediğine işaret etti.

Avro Bölgesi’nde devam eden ekonomik zayıflık genel anlamda ihracat iklimini olumsuz etkiledi. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Avusturya’da ekonomik aktivitenin daralmasıyla birlikte, büyüme bölgesinde yer alan İspanya, İrlanda ve Yunanistan oldu. Diğer Avrupa ülkelerine bakıldığında, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde imalat sanayi üretiminin azaldığı görüldü. Ankete dahil edilen ülkeler arasında en belirgin daralma ise Çekya’da gerçekleşti.

Aralık ayında en hızlı büyüyen ekonomi, Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Türk imalat sektöründe ihracat artışının ana kaynaklarından biri olan bu ülkede, büyüme güçlü seyrini sürdürerek kasımdaki 5 aylık zirve seviyesine ulaştı. Orta Doğu’nun diğer bölgeleri incelendiğinde, Suudi Arabistan’da üretimin keskin bir şekilde arttığı ancak Katar, Mısır ve Lübnan’da düştüğü gözlendi.

Aralık ayında ABD’nin üretim artışı eğilimi 11. aya ulaştı. Kasım ayında yeniden büyüme bölgesine geçen Birleşik Krallık, yılı genişlemeyle kapatmayı başardı. Üretim artışı Aralık ayında son 6 ayın en yüksek hızında kaydedildi.

Ekonomik Aktivitede Artış Hızlandı

Geçen ay, Orta Doğu dışında en güçlü büyüme Hindistan’da kaydedildi. Bu ülkenin yanı sıra Rusya ve Çin’de de ekonomik aktivitedeki artış, kasıma göre hızlandı. BRIC ülkeleri içerisinde büyüme sağlayamayan tek ülke ise ekonomik aktivitenin yatay seyrettiği Brezilya oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Birleşik Krallık, ABD ve Orta Doğu gibi önemli ihracat pazarlarında gerçekleşen büyümenin Aralık ayında Avro Bölgesi’ndeki zayıflığın etkilerini azalttığını bildirdi.

Harker, ‘Böylece Türk imalatçılarının ihracat iklimindeki bozulma durma noktasına yaklaştı. Öte yandan, Avro Bölgesi’nin Türkiye’nin ihracatı içerisindeki payı göz önüne alındığında, bu bölgedeki ekonomik koşullarda da iyileşme olması gerekecektir, ki bu anlamlı ihracat fırsatlarının ortaya çıkması için önemlidir.’ ifadesini kullandı.