Dünya Çelik Sektörü İstanbul’da Bir Araya Geldi

Çelik sektörünü bir araya getiren SteelOrbis 2023 Güz Konferansı ve 89. IREPAS toplantısı, Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) iş birliği ile İstanbul’da gerçekleştirildi.

Dünya Çelik Sektörü İstanbul’da Buluştu: Çelik sektörünü bir araya getiren en büyük organizasyonlardan biri olan SteelOrbis 2023 Güz Konferansı ve 89. IREPAS toplantısı, Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) iş birliği ile İstanbul’da gerçekleşti. ÇİB’nin açıklamasına göre, etkinlikte 20 ülkeden 60’tan fazla çelik üreticisi ve 750’nin üzerinde katılımcı yer aldı. Açıklamada, etkinlikte yapılan konuşmada ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından, inşaat demirinin üretiminden laboratuvar aşamasına kadar tüm süreçlerini takip ederek kayıt altına alacak olan İnşaat Demiri İzleme Sistemi’nin (İDİS) 1 Ocak 2024 itibarıyla hayata geçirileceğini bildirdi.

Özel Güvenlikli İşaret Yer Alacak

İnşaat demiri, üretim hattından çıktığı anda özel güvenlikli işaret ile kayda alınacağını ve bundan sonra her bir adımda izleneceğini belirten Aslan, “İnşaat demirleri, yükleme ve indirmeler, toptancılara satışlar, toptancılardan müteahhitlere satışlar, inşaat sahasında yapı denetçilerin kontrolü ve sonunda denetçi onayı ile ürün bazında İDİS sayesinde tek tek görülebilecek. Etiketleme iyi bir şey olur inşallah. İstediğin kadar bandrol koy, karekod koy. Denetim yeterli şekilde çalışmadığı zaman taşınma esnasında kopması sıkıntı olacaktır. Sorumlu üretici olacak.” ifadelerini kullandı.

Bu Yıl Hedef 15 Milyar İhracat

Adnan Aslan, geçen yıl 21 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu yıl ise 14-15 milyar dolarlık bir ihracat hedeflediklerini belirtti. Aslan, “Ton başına ihracat değerimiz şu an 1.050 dolar. Ton başına ihracat değerimizin artmasını hedefliyoruz. İnşaat çeliği ve yarı mamul ürünler yerine, daha yüksek katma değerli ürünler ihraç etmeyi planlıyoruz. Ayrıca, 2027 yılına kadar elektrik tüketimimizin yüzde 50’sini kendi kaynaklarımızdan elde edilebilir enerjiyle karşılamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

İhraç Edilmeyen Ülke Kalmadı

Türkiye’nin inşaat çeliği konusunda Batı dünyasında lider konumda olduğunu vurgulayan Aslan, Türkiye’nin inşaat çeliği ihraç etmeyen bir ülkenin kalmadığını ifade etti. Çelik sektörünün en büyük ihtiyacının sermaye olduğuna dikkat çeken Aslan, şunları söyledi:

“Özellikle son beş yıldır Batı dünyasında giderek yaygınlaşan korumacı politikalar, bizim özellikle sıkıntı yaşadığımız bir konu. Özellikle Amerika ve Avrupa, Türkiye’ye karşı ciddi ticaret önlemleri almış durumda. İlk olarak Amerika, Türkiye’nin toplam çelik ihracatının yüzde 10’unu temsil eden Amerika pazarına çelik ithalatına vergi koymaya başladı. Ancak aynı Amerika, daha sonra Japonya, Avrupa, Brezilya gibi ülkeler için muafiyet tanıdı, ancak ne yazık ki Türkiye’ye hala aynı korumacı önlemleri uygulamaya devam ediyor. Avrupalılar da kota sistemi uygulamaya başladı ve bu kota sistemi Türkiye’yi olumsuz etkiliyor.”