Teknolojide Çığır Açan Gelişme: Elektronik Deri

Bilim insanları, ampute bireylerin protez uzuvlarını kullanarak doğrudan beyinle iletişim kurmalarını sağlayan elektronik bir deri geliştirdi. Böylece dokunma hissi yeniden kazandırıldı.

Stanford Üniversitesi‘nden bir ekip, sıcaklık, basınç ve gerilimi ölçebilen sensörlerle donatılmış yapay elektronik bir deri geliştirdi. Bu monolitik e-deri olarak da bilinen teknoloji, ampute bireylerin protez uzuvlarını doğrudan kontrol etmelerine imkân tanıyor. Çalışma ekibinden Zhenan Bao, fiziksel nesneleri hissetmek için robotik bir uzvun uzaktan kontrol edilmesinde de kullanılabileceğini belirtti. Elektronik deri, gömülü sensörler sayesinde kalp ritmi, vücut sıcaklığı, kan şekeri seviyesi gibi bilgileri gözlemleyebilir ve bunları batarya gerektirmeden bluetooth aracılığıyla iletebilir. Ayrıca deri, sinir sistemi de izleyebilme yeteneğine sahip. Enerji sağlamak için ise vücudun atıklarından yararlanıyor.

Elektronik deri ampute bireyler için fark yaratacak

Elektronik Deri, Sağlık Alanında Devrim Yaratacak

Araştırmacıların çalışmaları sırasında yaşadığı en büyük zorluk, duyusal yetenekleri taklit eden mekanizmaları bulmak değil, bu mekanizmaları deri gibi malzemelerle bir araya getirmek oldu. Aynı şekilde, bu malzemelerin sinirlere benzer şekilde uygun bir şekilde ayarlanması ve nabız dalgaları üretebilmesi de son derece önemliydi.

Elektronik Deri Geliştirilme Aşamasında

Elektronik deri prototipi, ortalama olarak bir kâğıt kalınlığına sahip olup elektrik ve mekaniği bir arada içeren ve dayanıklı bir şekilde birleştiren ilk ürün oldu. Aynı ekip, bu teknolojiyi daha da ilerletmeyi düşünerek vücut üzerindeki çevresel sistemleri kullanarak kablosuz iletişim sağlamak için vücuda yerleştirilecek bir çip geliştirme planları yapıyor.

Benzer Araştırmalar Devam Ediyor

Elektronik deri teknolojisinin ardından, son araştırmalar robotlar üzerinde duyusal geri bildirim ve fiziksel farkındalık oluşturma hedefiyle ilerliyor. Bu nedenle robotik alanda önemli bir ilerleme kaydediliyor. Edinburgh Üniversitesi’ndeki bir ekip, insan ve hayvanlara benzer duyusal yetenekler sağlayan bir cihazı yakın zamanda tanıttı. Ayrıca Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan bir çalışma, 2023 yılında robotlar kullanılarak nehirlerdeki kirlilik, sinir gazları ve biyolojik tehditler gibi tüm tehlikelerin tespit edilmesini sağlayacak.