Migros’tan ‘Yerli Susam, Yerli Üretim’ Projesi

Migros, yerli susam üretimine katkı sunma planları kapsamında Pol’s iş birliğiyle ‘Yerli Susam, Yerli Üretim’ projesini başlattı. Proje sayesinde, son yıllarda ağırlıklı olarak ithal edilen susam ürünün yerel üretimi desteklenerek sürdürülebilir bir tedarik zinciri oluşturulması amaçlanıyor.

Yerli susam üretimini desteklemek amacıyla, proje ilk olarak Adana Çukurova bölgesinde, sözleşmeli tarım modeliyle, çoğunlukla kadın üreticilerin olduğu 390 dekarlık alanda susam ekimi gerçekleştirdi.

Migros’un alım garantisiyle cesaretlenen çiftçiler, ürünün dikim öncesi, hasat ve kurutma süreçlerinde, ziraat mühendislerinden oluşan Pol’s Tarım Koordinasyon ekibinden tarımsal eğitim ve teknik destek aldı.

Geleneksel yöntemle yapılan hasat, getirisiyle de üreticileri memnun etti. Üretilen yerli susamlar, Pol’s fabrikasına gönderilerek şeker pancarı ile tatlandırılmış tahin, çifte kavrulmuş tahin helvası ve Ermenek bölgesine özgü üzüm pekmezi ile tatlandırılmış Ermenek helvası üretildi. Ürünler Pol’s markası altında Migros mağazalarında satışa sunuldu.

Projenin genişleme aşamalarında daha önce susam ekilmemiş farklı bölgelerde de yerli susam üretiminin yaygınlaştırılması ve daha fazla çiftçiye ulaşılması hedefleniyor.


Yerli üretimi teşvik edecek işbirlikleri gerçekleştirdiklerini belirten Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur, “Yerli üretimle birlikte, yerel kalkınmanın önemi çok büyük. Kendi kendine yetme hedefimizle Türkiye’nin her bölgesinde yerel üretimin devamlılığını sağlamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bir yandan sürdürülebilir tarıma yatırım yaparken, bir yandan da kadın üreticilerin güçlenmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. ‘Pol’s iş birliği ile ‘Yerli Susam, Yerli Üretim’ projesini bu kapsamda hayata geçirdik. Projenin genişlemesiyle birlikte susam ekim alanlarını, çalıştığımız çiftçi sayısını ve tonajı artıracağız. Ayrıca mevcut potansiyel alanlarda verimi artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Pols şirketi CEO’su Ali Polat, konuya ilişkin şunları söyledi: “Migros’un talebiyle başlayan projede, ilk etapta 120 ton yerli susam için sözleşme yaptık. Migros’un alım garantisi, üreticilerimiz için çok büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Yerli susamın hasat süresi 120 gün. Çukurova bölgesinde yapılan Mısır ekiminin ardından boş kalan arazilerin etkin kullanımı için susam üretimini teşvik ettik. Böylece yıl boyunca sürekli bir üretim döngüsü oluşturarak yerli tarımın sürdürülebilirliğini sağlıyoruz.”