Meta ve Ray-Ban, Gözlüklere Yapay Zeka Modeli Ekliyor

Bu yeni sürümde, sesli bir komut vererek gözlüğünüzle fotoğraf çekerken yapay zeka bulutla iletişime geçer ve cevap kulağınıza ulaşır.

Meta ve Ray-Ban, akıllı gözlüklerin geliştirilmesi için bir süredir güçlerini birleştiriyorlar ve şimdi gözlüklere çok modlu yapay zeka modeli eklemeye başlıyorlar. İkili, en son olarak geçen yılın Eylül ayında Meta Smart Glasses’ı tanıttı.

Meta’nın Ray-Ban markalı akıllı gözlükleri üreteceğini ilk kez 2021 yılının Temmuz ayında duyurmuştuk. Meta ve Ray-Ban’ın iş birliğiyle geliştirilen “Stories” adlı akıllı güneş gözlüğü modeli aynı yılın Eylül ayında tanıtılmıştı. Ray-Ban ile birlikte akıllı gözlüklerin geliştirilmesine devam eden Meta, Meta Smart Glasses için yapay zeka beta sürümünü birkaç ay önce aralık ayında erken erişime açmıştı. Şirket, Meta Smart Glasses’ın yapay zeka beta sürümünü tüm kullanıcılara sunmaya hazırlandığını duyurdu ve bu kapsamda şirket ABD ve Kanada’daki kullanıcılara beta sürümünü sundu.

Bu yeni sürümde, sesli bir komutla gözlüğün fotoğraf çekmesini sağlarken yapay zeka bulutla iletişime geçer ve cevabı kulağınıza ulaştırır. Gözlüğe sesli komutlarla talimat verebilirsiniz. Temel komut “Hey Meta, bak ve…” şeklinde olabilir, devamını istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Gözlüğe verebileceğiniz komutlarla bir bitki türü hakkında bilgi edinebilir, farklı bir dildeki tabelaları ve menüleri çevirtebilir, Instagram için gönderi metinleri oluşturabilir veya bir anıt hakkında bilgi alabilirsiniz.

Öte yandan, gözlüklerin yakınlaştırma özelliğinin olmaması sebebiyle, bir nesnenin detaylarına dair sorularınızı sormak için nesneye fiziksel olarak yaklaşmanız veya cep telefonunuzla nesnenin fotoğrafını çekmeniz gerekebilir. Gözlük telefonunuzla eşleştirildiği için cevaplar için çok az bekleme süresi sunuluyor. Gözlüğün aynı zamanda bir kulaklık olarak kullanılabilmesi yapay zeka ile iletişimi kolaylaştırıyor.

Kullanıcı deneyimi açısından Meta Smart Glasses’ı güneş gözlüğü formatında kullananlar, kapalı alanlarda yapay zekadan faydalanmada zorluk yaşayabilirler. Ancak geçişli gözlük camlarına sahip modellerde yapay zeka kullanımı diğer modellere göre daha fazla olabilir. Bununla birlikte, yeni tarzlara sahip akıllı gözlüklerini de tanıttılar. Yeni tarz gözlükler, ABD, Avrupa bölgesi, Kanada ve Avustralya dahil olmak üzere 15 ülkede satışa sunulacak.

Yapay zeka özelliği, Meta Smart Glasses’ın çekiciliğini artırsa da, kullanıcılar ürünü diğer özellikleri için de tercih edebiliyorlar. Hatırlatmak gerekirse, Meta Smart Glasses, kullanıcıların Facebook veya Instagram üzerinden canlı yayın yapmalarına imkan tanıyor. Meta Smart Glasses modelinin her iki köşesinde de 12 megapiksellik kameralar bulunuyor. Bu kameralarla 1080 piksel çözünürlüğünde videolar çekebilmek mümkün. Ayrıca, Meta Smart Glasses’ın 32 GB dahili depolama kapasitesi olduğunu da belirtmekte fayda var. Gözlüğün sunduğu dahili depolama ile 500 fotoğraf veya 100 adet 30 saniyelik video çekebilirsiniz.

Şirketin duyurduğu yeni tasarımlar ve yapay zeka desteğinin yanı sıra, Meta Smart Glasses’a WhatsApp ve Messenger ile arama özelliğinin eklenmesiyle kullanıcılar, video aramaları sırasında gördüklerini paylaşabilecekler.