Girişimci Kadınlar Trabzon’da Bir Araya Geldi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Eskişehir ve Şanlıurfa AB Bilgi Merkezleri’nin desteğiyle düzenlediği Girişimci Kadınlar Buluşması etkinliğini gerçekleştirdi.

Trabzon’un ekonomisi, ticareti ve turizmini anlatan filmlerin izlenmesinin ardından etkinliğin açılışını yapan TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, Trabzon AB Bilgi Merkezi olarak toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya gayret ettiklerini ve kadınların hayatın her alanında ön planda olmaları için çaba harcadıklarını vurguladı.

Ticaret ve Sanayide Kadın Sayısı Artarsa Kalite De Artar

Etkinliğin açılışında konuşan TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, “Bu etkinliği, girişimci kadınlarımızın dijital girişimcilik ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı konularında bilgi edinmelerinin yanında Trabzon’u daha iyi tanımaları, yerel iş birlikleri, sektörel fırsatları görmeleri ve sosyal ve kültürel etkileşimlerini artırmaları adına çok değerli buluyoruz. Kadın girişimcilik Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin uzun yıllardır üzerinde çok çalıştığı ve ülkemizde her yıl pozitif yönde gelişim gösteren bir olgudur. Sosyal ve politik olarak güçlü olması gereken kadının ekonominin de içinde yer alması ticaret ve sanayide kaliteyi de artırmaktadır. Geliştirilen iş fikirleri sayesinde kadınlarımız toplumsal bir sorumluluk üstlenmekte, topluma ihtiyacı olan hizmet ve ürünü vasıflı ve kaliteli bir şekilde sunmaktadır. Girişimci ruh zaten ticaretin içerisinde olan risk alabilme özelliğini de doğurur. Bu özellik sizleri sadece kendi şehriniz ve kendi pazarınızla sınırlı kalmamaya zorlar. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantılar ve benzerleri sizlere yeni kişiler, yeni imkanlar tanıma fırsatı sunacaktır. Bu bağlamda şehrimiz Trabzon uluslararası ticaret, lojistik, tarihi ve turistik potansiyeli ve avantajlarıyla herkes için çeşitli girişimcilik hikayeleri barındırmaktadır” dedi.

Kadınlar Çalışıyor, Üretiyor, Ülkemizi Kalkındırıyor

TOBB Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Vekili Hatice Kübra İlhan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Yaklaşık 3 hafta önce Eskişehir’de Eskişehir’in başarılı ve güçlü kadınlarıyla bir aradaydık. Geçen hafta kadim şehrimiz Şanlıurfa’da programa ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşayarak amazon kadınlarımızla bir araya geldik. Şimdi de Trabzon’da dik yamaçların güçlü kadınlarıyla bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Farklı coğrafyaları ve farklı coğrafyalardan kadınları tanımak bizlere ülkemizin zenginliğini bir kez daha göstererek ne kadar şanslı olduğumuzu hissettiriyor. Girişimciliğin bir türü veya boyutu olarak dijital girişimcilik, bir ülkenin iktisadi açıdan gelişiminde, istihdamın artmasında, inovasyon anlayışının gelişip yayılmasında oldukça önemli bir konuma sahip durumdadır. Dijital girişimcilik kapsamında mobil internet, sosyal medya gibi pek çok dijital platformdan faydalanılmakta, bu platformlar sayesinde girişimciler tüketicilere geleneksel girişimcilik anlayışına kıyasla daha kolay, daha ucuz ve istedikleri her zaman erişebilmektedirler. Dijital girişimcilik perspektifinde gerçekleşecek olan etkinliğimizin girişimcilerimize yeni ufuklar açacağına Şanlıurfa, Eskişehir ve Trabzon arasında iş birliğini güçlendirerek ileriye taşıyacağına inanıyorum. Kadınlar çalışıyor, üretiyor, istihdam sağlıyor, ülkemizi kalkındırıyorlar. TOBB çatısı altında el ele verip kimi zaman güçlerimizi birleştiriyor, kimi zaman birbirimizden ilham alıyor, bu ailenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”

Dijitalleşme Kadın Girişimcilere Önemli Fırsatlar Sunuyor

Açılış programının son konuşmasını yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, “Temel amacımız, kadın girişimciliğinde yeşil dönüşüm ve dijital girişimcilik konusunu istişare etmektir. Biliyorsunuz, bu programın ilki Eskişehir’de, ikincisi odamız ev sahipliğinde Şanlıurfa’mızda düzenlendi. Üçüncüsü ise bugün burada, Trabzon’da yapılıyor. Her şeyden önce böyle ağır, ama aynı zamanda da değerli bir yükün altına giren iş dünyamızın kadın temsilcilerine teşekkür etmek istiyorum. Bu tarz çalışmalar, gerçekten de kadın girişimciliği konusunda her üç ilimiz ve genel olarak ülkemizin iktisadi kalkınma ve büyümesi adına büyük bir önem taşımaktadır” dedi. Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günümüz dünyası ‘Dijital Çağ’ olarak adlandırılıyor. Hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerle birlikte her geçen gün daha da önem kazanan dijitalleşme, iş dünyası ve girişimcilikte büyük değişim ve dönüşümlere yol açıyor. Dijitalleşme süreci, ekonomik kalkınma ve büyümeye olumlu etkisi, inovasyon süreçlerine katkısı, ticaret, sanayi ve hizmet sektöründe sağladığı yenilikler, iş dünyası için zaman ve mekân anlamında pratik ve nitelikli bir işleyişi sağlaması, aynı zamanda çevre dostu ve ekolojik bir mahiyete sahip olması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Gelişen teknolojinin hız, maliyet, yenilikleri öğrenme, prestij ve itibar, ulaşılabilirlik, kullanılabilirlik ve elbette sürdürülebilirlik gibi konularda avantaj sağlaması dijital girişimciliği cazip hale getirmektedir. Günümüz iş dünyası da bu anlamda, girişimcilikte bilgi ve iletişim teknolojilerine öncelik tanımaktadır. Dijital girişimcilik, bize stratejik ve yapısal olarak geleneksel girişimcilik anlayışını aşmamız gerektiğini gösteriyor. Aynı zamanda da iş modelinde yeniliği ve küreselleşme süreçlerini teşvik eden dijitalleşme, işletmeler için artık stratejik bir yönetim konusu haline gelmiş bulunmaktadır. Dijital girişimcilik, fırsat eşitliği çerçevesinde kadın girişimciliği hususunda da bünyesinde büyük imkânlar ve fırsatlar taşımaktadır. Yıllarca dezavantajlı konumda kalan kadınların girişimcilik potansiyelinin açığa çıkarılacağı bir zeminin oluşturulması ve fırsat eşitliği çerçevesinde tüm imkânların sağlanması gerekir. Dijitalleşme, işte bu nokta da büyük bir rol oynayabiliyor. Kadınların ayırım olmadan her sektörde girişimci olarak bulunmasının ve bunu dijital ve ileri teknoloji aracılığıyla yapmasının sektörel kalkınmaya ve büyümeye ayrı bir anlam ve vizyon katacağından şüphemiz yoktur. Dolayısıyla, kadın girişimciliğine ve bunun hem sosyal görünürlük kazanıp toplumsallaşmasına hem de dijital alanda güçlenmesine büyük önem ve destek vermeliyiz.”