E-İhracatta Başarının 5 Altın Anahtarı

Düşük maliyet, dünyanın her yerine kolayca erişim sağlayan, hızlı teslimat ve daha fazla katma değer gibi pek çok fırsat sunan e-ihracat, KOBİ’lerin sürdürülebilir başarı elde etmelerinde önemli bir rol oynamakta. Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, henüz bu alana girmemiş ya da girmiş fakat beklenen performansı yakalayamamış olanlara 5 madde ile yapılması gerekenleri özetledi.

Türkiye’de e-ihracat yapan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) sayısı her geçen gün artsa da henüz online ticaret ve e-ihracat ile tanışmamış yüzbinlerce işletme bulunuyor. Uzmanlara göre bunun en büyük nedenleri sürecin nasıl işlediği ile ilgili bilgi eksikliği ve risk algısı. Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, uluslararası pazarlara uyum sağlamak için sürekli olarak değişen trendleri ve müşteri ihtiyaçlarını gözlemlemek gerektiğini belirterek, 5 kritik süreci şöyle anlattı:

Web Sitesi Şart

İlk şart elbette web sitesi. Platformunuz, hedef pazarlarınızın dillerini ve para birimlerini desteklemeli. Site aynı zamanda her an kullanıcı deneyimini ön planda tutmalı. Burada videolarla zenginleştirilmiş içeriklere odaklanılmalı. Ayrıca sosyal medya platformlarıyla entegre olmalı ve ürünler, arama motorlarında üst sıralarda yer almaya uygun hazırlanmalı.

İçerik Pazarlaması

Dijital pazarlamanın en önemli unsurlarından biri, ürün ve hizmetlerle ilgili çeşitli blog içerikleri ve makaleler oluşturmaktır. Bu içerikler, kullanıcılara ürünlerin ve hizmetlerin nasıl kullanılacağı, ne işe yaradığı gibi detaylarla sunularak bilinçlendirme ve ilgi oluşturma amacını taşır.

Görünür Olmak

Sürdürülebilir başarı için ayrıca arama motorlarında görünür olmak gerek. Bunun için SEO stratejileri uygulanmalı. Sitenizin, Google ve diğer arama motorlarının kriterlerine uygun olarak tasarlanmış olması önemli. Hızlı açılan sayfalar, küçük boyutlu ancak yüksek kaliteli görseller ve kullanıcı dostu bir tasarım, web sitenizin temel taşlarıdır. Ayrıca sunulan ürün için hedef anahtar kelimeler çok iyi seçilmeli.

Reklam Stratejisi

Özellikle Google, Meta ve TikTok reklamları, hedef pazarlar için son derece etkilidir. Ancak, Orta Doğu pazarını hedeflemek istiyorsanız, SnapChat gibi bölgede yaygın olarak kullanılan platformları da göz önünde bulundurmalısınız. Mecra ve reklam planlaması, ürününüzün ve hedef kitlenizin özelliklerine bağlı olarak yapılmalıdır.

Dataya 5 Odaklanın

Kullanıcıların web sitenizde geçirdikleri süre, ziyaret ettikleri sayfalar, sepete ekledikleri ürünler, ödeme sayfasına ulaşıp ulaşmadıkları ve ortalama sepet tutarı gibi bilgileri doğru bir şekilde analiz etmeniz gerekiyor. Buradaki davranışları gözlemlemek, reklam stratejinizi daha etkili bir şekilde uyarlamanızı sağlar. Bu sayede kullanıcıların ihtiyaçlarına ve davranışlarına daha iyi cevap verebilirsiniz.

Sertifika Programları

Toplamda 4.500 bursiyere ulaşan akademide, şu ana kadar 590’tan fazla oyun ve uygulama geliştirildi. Akademi, yeni döneminde de gençlere çevrimiçi olarak ilham, bilgi ve geniş bir topluluğa katılma imkanı sunmaya devam edecek. Bursiyerler, alanlarında uzman eğitmen kadrosuyla Flutter, Unity ve Oyun Sanatı (Game Art) gibi oyun ve uygulama geliştirme eğitimlerine ücretsiz erişim imkanının yanı sıra Coursera’da yer alan tamamen Türkçe Google Proje Yönetimi Sertifika Programı’na tam burslu olarak katılabilecekler.