Çin, Dünyanın En Büyük Yer Uzay İstasyonunu Açtı

Çin, dünyanın en büyük yer uzay istasyonu olan SESRI tesisi açtı. Bu istasyon, çeşitli uzay ortamlarının simülasyonunu mümkün kılan dört ana laboratuvara sahip ve 50 futbol sahası büyüklüğünde.

Çin, uzay alanında yalnızca fırlatma hedefleriyle sınırlı kalmak değil, aynı zamanda bu alandaki araştırma altyapısıyla dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, Çin, Ay’da bir baz istasyonu kurmak da dahil olmak üzere çeşitli iddialı projeler üzerinde çalışmaktadır. Bu projelerden biri, dünyanın en büyük yer uzay istasyonu olan Uzay Ortamı Simülasyonu ve Araştırma Altyapısı (SESRI) olarak adlandırılan tesisin kullanıma alınmasıdır.

Uzayda, Ay’da veya diğer gezegenlerde kurulacak istasyonlarda astronotların güvenliğini sağlamak için karmaşık ve zorlu ortamların iyi bir şekilde anlanması gerekiyor. Bu kritik veriler çeşitli insansız araçlarla yerinde toplanabilirken Çin, bu kritik verileri toplamak için ortamı uygun maliyetli bir şekilde taklit eden yer tabanlı bir istasyon inşa etti.

2015 yılında onaylanan SESRI’nin yapımı tamamlandığında, tesis dört ana laboratuvara sahip olacak ve toplam alanı 50 futbol sahası büyüklüğünde olacaktır. Bu laboratuvarlar, uzay ortamı, plazma bilimi, manyetik ortamlar, tarım ve hayvan yetiştiriciliği gibi uzay teknolojilerinin ve ihtiyaçlarının belirli yönlerini araştıracaktır. Laboratuvarlarda mikro yerçekimi, aşırı düşük sıcaklıklar, uzay tozu ve güneş radyasyonu gibi çeşitli uzay koşullarını taklit eden simülatörler de bulunmaktadır.

Bununla birlikte SESRI, uluslararası kurumların da kullanımına açılmış vaziyette. Çin devlet haber ajansı Xinhua‘ya göre, 30’dan fazla ülkeden 110 kadar üniversite ve enstitü tesisi kullanmak üzere anlaşmalar imzalamış durumda.