En Büyük Karbondioksit Giderme Tesisi Kuruluyor

Singapur, dünyanın en büyük okyanus tabanlı karbon giderme tesisi için adım attı. “Equatic-1” adlı tesisin inşası önümüzdeki 18 ay içinde iki aşamada gerçekleştirilecek.

Bilim insanları, küresel ısınmayı güvenli seviyelerde tutmak için dünyanın 2050 yılına kadar en az beş milyar metrik ton karbonu ortadan kaldırması gerektiğini ifade ediyor. Şirketler ve bilim insanları, bu talebi karşılamak için adeta bir yarış içerisindeler. Bu bağlamda, Singapur dünyanın en büyük okyanus tabanlı karbon giderme tesisi için adım atmış durumda.

Türünün En Büyüğü Olacak

Singapur’un su kurumu PUB, Ulusal Araştırma Vakfı (NRF) ve UCLA’nın Karbon Yönetimi Enstitüsü (ICM) tarafından desteklenen Equatic-1 projesi, günde 10 metrik ton CO2’yi (yılda 3.650 metrik ton) ortadan kaldıracak. Bu tesisi inşa edecek olan girişim, UCLA araştırmacıları tarafından kurulan Equatic’tir.

20 milyon dolarlık tam ölçekli bir demonstrasyon projesi olarak, bu tesis dünyanın en büyük okyanus tabanlı karbon giderme tesisi olacak. Yapılan açıklamaya göre, karbondioksit, katı kalsiyum ve magnezyum bazlı malzemeler şeklinde en az 10.000 yıl boyunca depolanacak. Ayrıca, okyanusa geri pompalanan arıtılmış deniz suyu, atmosferden daha fazla karbon dioksit emme kapasitesine sahip olacak. Deniz suyu, birim hacim başına havadan yaklaşık 150 kat daha fazla karbon dioksit tutma kapasitesine sahiptir, bu da bilinmeyenler için bir referanstır.

UCLA‘nın basın açıklamasına göre, Equatic-1’in tam kapasiteyle çalıştığında, yılda 850 kişinin karbon dioksit emisyonuna eşdeğer bir miktarı ortadan kaldırabileceği belirtilmiştir. Tesisin ilk aşaması Mart ayında başlayacak ve 2024 yılı sonuna kadar günlük 1 metrik ton karbon dioksiti ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Faz 2, dokuz ek modülün eklenmesiyle 2025’in başlarında tamamlanacaktır. Equatic adlı girişim ayrıca yılda yaklaşık 110.000 metrik ton karbon dioksit yakalayabilen bir ticari tesis kurmayı hedeflemektedir. Böyle bir tesis, yılda 25.000’den fazla kişinin emisyonunu ortadan kaldırabilir. Son olarak, Equatic-1 projesi, Singapur’un 2045 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefinin önemli bir parçası olarak değerlendirilmektedir.