Ambalaj Sektöründen İhracat ve İthalat Raporu

Türkiye Ambalaj Sektörü 2022 İhracat ve İthalat Raporu yayımlandı. Rapora göre 2021 yılında 6 milyar 491 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ambalaj sektörü, 2022’de bu rakamı yüzde 15 artırarak 7 milyar 467 milyon dolara yükseltti.

Ambalaj ihracatında miktar açısından da bir artış yaşandı. 2021’de 3 milyon 83 bin ton olan ambalaj ihracatı, 2022’de 3 milyon 257 bin tonayükseldi. Ambalaj türlerine göre ihracat dağılımına bakıldığında, plastik ambalajlar yüzde 63‘lük payla ilk sırada yer aldı. Plastik ambalaj ihracatı geçen yıla göre yüzde 11 artarak 4 milyar 732 milyon dolara ulaştı.

Ambalaj ihracatında ikinci sırada, kâğıt/karton/oluklu mukavva ambalajlar yüzde 25‘lik payla yer aldı. Kâğıt/karton/oluklu mukavva ambalaj ihracatı yüzde 22‘lik bir artışla 1 milyar 834 milyon dolar seviyesine ulaştı. Metal ambalajlar ise sektörün ihracatında yüzde 8‘lik bir payla üçüncü sırada yer aldı.Metal ambalaj ihracatı 479 milyon 502 bin dolardan 603 milyon dolara yükseldi.

Ambalaj sektörü ihracatta artış sağladı

2022 yılında toplam ambalaj ihracatında ilk 10 ülke şu şekilde oluştu:

  • Birleşik Krallık
  • Almanya
  • Irak
  • İtalya
  • İsrail
  • ABD
  • Fransa
  • Rusya
  • Hollanda
  • Bulgaristan

Ambalaj sektörü, 2022’de gerçekleştirdiği ithalatla 4 milyar 832 milyon dolar harcadı. Geçen yıl söz konusu ithalat miktarı 3 milyar 794 milyon dolardı. Böylece ambalaj sektörü, 2022’de ülke ekonomisine net 2 milyar 635 milyon dolarlık bir katkı sağlamış oldu.

Türk Ambalaj Sektörü İhracatında Artış

Ambalaj sektörü 2022 yılını 7,5 milyar dolarlık ihracatla tamamladı. Türkiye Ambalaj Sektörü 2022 İhracat ve İthalat Raporu’na göre, Türkiye ambalaj ihracatını yüzde 15 artırmayı başardı. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Avrupa’ya yönelik ihracatımızın yüzde 60’ını gerçekleştirsek de, Avrupa pazarındaki payımız yüzde 10 seviyelerinde” şeklinde konuştu.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye’nin ambalaj sektörünün dünyanın seçkin ülkeleri arasında yer aldığını belirtti ve sektörün ihracatının her geçen yıl artarak ülkeye değer kattığını ifade etti.

Zeki Sarıbekir, ambalaj sektörü olarak dünyanın birçok ülkesine ihracat yaptıklarının altını çizerek şu açıklamada bulundu:

“Türkiye’nin ambalaj ihracatı 7,5 milyar dolar seviyesinde. Bunun da yüzde 60’ı Avrupa’ya gidiyor. Bu orana rağmen hala Avrupa’nın yüzde 10’unu karşılayabiliyoruz. Avrupa’ya gerçekleştirdiğimiz ihracat şu an 4,5-5 milyar dolar seviyelerinde. Bunu yüzde 20’lere çok rahat çıkartabiliriz. Böylece sadece Avrupa ülkelerine 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirebiliriz. Avrupa’ya yakın bir coğrafyadayız. TIR’la 3 günde Avrupa’nın herhangi bir kasabasına ürünümüzü kolaylıkla ulaştırabiliyoruz. Avrupa dışında ABD’de de hedeflerimiz arasında yer almalı. ABD pazarındaki payımızı da artırmamız gerekiyor. Çünkü Türk ambalaj sektörü yaptığı yatırımlarla, teknolojik gelişmelerle bunu karşılayabilecek bir güce sahip.”