OpenAI, 1 milyon Dolarlık Yeni Hibe Programı Başlattı

OpenAI, yapay zeka düzenlemelerinde çoğulcu katılımı teşvik etmek amacıyla 1 milyon dolarlık hibe programı başlattı ve bu program kapsamında ChatGPT gibi projelere destek verecek.

ChatGPT yaratan OpenAI, yapay zeka sistemlerinin “yasalar tarafından belirlenen sınırlar dahilinde” hangi kurallara uyması gerektiğine karar vermek için demokratik bir süreç oluşturmayı amaçlayan deneyleri desteklemek üzere 10 adet 100.000 dolarlık hibe verecek bir program başlattığını duyurdu.

Yapay Zeka Kuralları İçin Çoğulcu Katılım

OpenAI, yapay zeka için güvenlik önlemleriyle ilgili soruları yanıtlayabilecek “demokratik bir süreç” için kavram kanıtları geliştirmeyi amaçlayarak bireylere, ekiplere ve kuruluşlara fon sağlamayı hedefliyor. Şirket, bu deneylerden öğrenmeyi ve ileride daha küresel ve iddialı bir sürecin temeli olarak kullanmayı amaçlıyor.

Bugün yayınladığı bir blog yazısında, “Bu ilk deneylerin kararlar için bağlayıcı olması amaçlanmasa da, kararlarla ilgili soruları keşfetmelerini ve gelecekte kararları daha doğrudan etkileyebilecek yeni demokratik araçlar oluşturmalarını umuyoruz. Bu hibe, süper zekânın denetlenmesi için demokratik süreçlerin oluşturulmasına yönelik bir adımı temsil ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Ültimatom” Sonrası İlginç Adım

OpenAI, “Bu hibenin birincil amacı, yapay zeka davranışını yönetmek için gelişmiş demokratik yöntemlere ihtiyaç duyduğumuz süreçlerde yeniliği teşvik etmektir” şeklinde belirtiyor. Şirket, yapay zekanın nasıl davranacağına ilişkin kararların kamu yararını yansıtan farklı bakış açılarıyla şekillendirilmesi gerektiğine inandığını vurguluyor.

Duyuru yazısında OpenAI, hibe programının ticari çıkarlarından tamamen ayrı olduğunu ima ediyor. Ancak CEO Sam Altman‘ın AB‘de önerilen yapay zeka düzenlemesine yönelik eleştirileri göz önüne alındığında bir çelişki ortaya çıkıyor. Altman, kısa bir süre önce düzenlemeler hakkında AB’ye bir “ultimatom” niteliğinde açıklamalar yapıyor.

Bu arada, OpenAI’ın “Demokratik AI” hibe programına bugünden itibaren 24 Haziran saat 07:00‘ye (TSİ) kadar başvuru yapmak mümkün. Başvuru süresi sona erdiğinde, OpenAI on başarılı katılımcıyı seçecek. Alıcıların en az 500 katılımcıyı içeren bir konsept sunmaları, 20 Ekim’e kadar bulgularını kamuya açıklamaları ve çalışmalarının arkasındaki kodu açık kaynak olarak sunmaları gerekmekte.