Transpalet Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Yük taşınması gereken her sektörde ve iş yerinde kullanılan iş araçlarından biri transpaletlerdir. Transpaletler motorsuz yük taşıma ekipmanlarıdır. Kullanımı oldukça kolaydır. Bu nedenle bugün süpermarket raflarının diziliminde ya da ürünlerin taşınmasında da transpaletten destek alınır. Transpaletler, insan gücü ya da akülü motor desteği ile çalışır. Genellikle depo, hangar, fabrika, market ya da atölye gibi alanlarda bulunan paletli yükleri taşımak için kullanılır. Ahşap, metal ya da plastik palet üzerinde bulunan yükleri taşımak için en ideal araçlardan biridir.

Transpalet çalışma prensibi de oldukça basittir. Hidrolik pompa desteğine ihtiyaç duyar. Bu hidrolik pompa desteğiyle paletleri yerinden kaldırır ve hareket ettirir. Transpaletler tekerlekli bir düz taban, taşıma uçları ve hidrolik pompa ana parçalarından meydana gelir. Transpalet kullanımı kolaydır ancak herkes transpalet kullanamaz. Bunun için mutlaka sertifikalı bir operatör desteği gereklidir. Forklift operatörü ehliyetine sahip kişiler tarafından kullanılabilir.

Transpalet Nasıl Kullanılır? Transpalet Çalışma Prensibi Nedir?

Transpaletlerde iki adet çatal bulunur; bu çatallar, üzerinde yük bulunan paletlere bağlanır. Bağlandıktan sonra yukarı doğru kaldırılır ve yük transpalete yüklenmiş olur. Ön bölümde bir araç kolu bulunur bu sayede manevra yapmak ya da sağa sola hareket erişimi de kolayca sağlanmış olur. Transpaletler yalnızca yük taşımak içindir, insan taşımak aracı değildir. Paletlenmiş olan tek parça yüklerin, düz bir zeminde taşınmasına olanak sağlar. Bu noktada önemli olan zeminin pürüzsüz olmasıdır

. Engebeli arazilerde transpalet kullanımı uygun değildir. Aksi halde yükler devrilebilir ve iş kazaları meydana gelebilir. Aslında bugün konumuz tam da bu. Transpalet kazalarını önlemek için alınması gereken bazı güvenlik noktaları vardır. Bu noktalara geçmeden önce transpaletin faydalarını birkaç madde ile özetleyelim. Yüklerin kolay ve hızlı bir şekilde taşınmasını sağlar ve bu sayede çalışanların iş yükünü hafifletir, el ile müdahaleyi azaltmış olur. Güvenli bir yük taşıması sağlar. Kas ve iskelet sistemiyle ilgili ergonomik riskleri de azaltmış olur. Ağır yükleri bile kolayca taşır bu sayede verimliliği arttırırken, zaman yönetiminin de daha iyi yapılmasına olanak sağlar. Şimdi, yukarıda sözünü ettiğimiz transpalet kazalarına kısa bir giriş yapalım.

Transpalet Kazaları Neden Olur?

Transpaletler eğer işinin ehli olmayan insanlar tarafından kullanılırsa pek çok kazaya yol açabilir. Transpaletlerin yanlış kullanımı neticesinde bazı tehlikeler doğar. Transpalet devrilebilir. Bunun nedeni aşırı yüklemedir. Riskli ve düzensiz istifleme neticesinde de transpalet devrilebilir çünkü istifleme sırasında ağırlık oranlarına dikkat edilmemiştir. Transpalet ekipmanlarından biri olan çatallar da bir diğer kaza nedenlerindendir. Çatallar havadayken yapılan sürüşler, tehlike oluşturur. Forklift operatörleri ya da alanında sertifikalı uzmanlar tarafından kullanılmayan transpaletler her zaman risk taşır. Bu nedenle personel tarafından kullanılmaması gerekir. Transpaletler insan taşımak için değildir ki bu noktada ne yazık ki sık yapılan bir hatadır. Transpaletler yalnızca yük taşımak için kullanılır, insan taşıma aracı değildir. Yayalarla aynı ortamda çalışan transpaletler her zaman için tehlikelidir.

Fabrika çizgileriyle transpalet ya da forklift gibi iş makinelerinin çalışma sınırları belirlenmelidir. Bu sayede çalışma sahasında görev alan personel ile transpalet karşı karşıya gelmez ve iş kazası riski azalır. Transpaletlerin görüş alanlarının açık olması bir diğer önemi detaydır. Görüş alanı kapalı olan transpaletler kazalara yol açabilir. Transpaletler engebeli arazilerde çalışamazlar. Onların çalışma ortamı daima düz zeminler olmalıdır. Çok ağır paletli yükler taşındığı için arazi pürüzlüyse transpalet devrilebilir ve iş kazasına neden olabilir. Bu nedenle transpaletin çalışma zemininin bozuk olmaması alınacak güvenlik önlemlerinden biridir. Transpaletler çok sık arızalanan ya da bakımının çok sık yapılması gereken iş makinalarından değildir. Satıcının önerdiği periyodik bakımların yapılması yeterlidir. Ancak bazen, transpalet herhangi bir arıza sinyali vermiyorsa genelde bu bakım atlanır. Bunun neticesinde transpalet kazaları meydana gelir.

Transpalet görevini tam olarak yerine getirmediği takdirde de iş verimi düşer ve zaman kaybı oluşur. Bunu önlemek için mutlaka transpalet bakımının periyodik olarak yapılması gerekir. Arızalı transpaletlerin her zaman için tehlike arz ettiği unutulmamalıdır. Şimdi gelelim transpalet güvenlik önlemlerine…

KAYNAKÇA

  1. https://www.makliftsan.com.tr/blog/transpalet-kullanirken-dikkat-edilmesi-gerekenler-nelerdir