Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Artış Gösterdi

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, Türkiye’nin ham çelik üretiminde 14 ay sonra ilk kez artış olduğunu bildirdi.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Türkiye’nin Temmuz ayına ait ham çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini paylaştı. Buna göre, ham çelik üretimi, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 artarak 2,9 milyon ton olarak hesaplandı.

Söz konusu üretim, Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 13,3 azalarak 18,8 milyon ton seviyesine geriledi. Nihai mamul tüketimi, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 26,9 artarak 3,4 milyon ton oldu; Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 17,1 artışla 23,3 milyon ton seviyesine yükseldi.

Temmuzda Gerileme Yaşandı

Temmuz ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,4 azalarak 851,7 bin tona, değer yönünden ise yüzde 40,2 azalarak 675,5 milyon dolara geriledi. İhracat, Ocak-Temmuz döneminde ise 2022 yılının aynı dönemine göre miktar yönünden yüzde 44,2 azalarak 5,3 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 51,1 azalarak 4,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik ürünleri ithalatı, Temmuz ayında yıllık bazda miktar yönünden yüzde 16,1 artarak 1,5 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 7,1 azalarak 1,4 milyar dolar oldu. İthalat, Ocak-Temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre miktar yönünden yüzde 22 artarak 11 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 4,7 azalarak 9,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde yüzde 93,4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 48 seviyesine geriledi.

14 Ay Sonra İlk kez Arttı

Temmuz ayında yaşanan artışla Türkiye’nin ham çelik üretiminde 14 ay sonra ilk kez artış görüldü. Türk çelik sektörü bu üretimiyle Almanya’nın ardından 8’inci sıraya yükseldi.

Açıklamaya göre, Türkiye’nin Çin’den yapılan çelik ürünleri ithalatı yılın 7 ayında yüzde 84 artarken sektör tarafından Çin’in üretim fazlasını Türkiye’ye göndermesinin engellenmesi talep ediliyor.