Türk Dünyası Tarımda da Güçlerini Birleştiriyor

170 milyonluk Türk coğrafyasının tarımsal işbirliğini güçlendirmek amacıyla Türk Devletleri Teşkilatı ile işbirliği yaparak çalışmaları hızlandırmak için Türk Dünyası Tarım Birliği Derneği’nin kuruluşu tamamlanmıştır. Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dünyasının ortak gündemini oluşturmak için çeşitli yeni işlere devam etmektedir.

Ekonominin birçok alanında olduğu gibi tarım sektöründe de birlik ülkelerinin ekosistemini oluşturacak yeni bir organizasyon kurulmaktadır. Bu yeni organizasyon, çoğunluğu genç nüfusa sahip 170 milyonluk Türk coğrafyasında tarımsal işbirliğini güçlendirmek ve Türk Devletleri Teşkilatı ile birlikte bu alandaki çalışmaları hızlandırmak amacıyla kurulmuştur.

Türk Dünyası Tarım Birliği’nin kuruluşu, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Taraz şehrinde gerçekleşen Türk Devletler Teşkilatı Tarım ve Hayvancılıktan Sorumlu 3. Bakanlar Toplantısı çerçevesinde düzenlenen “Türk Dünyası Tarım Forumu”nda, özel sektör tarım iş adamlarının ortak iradesiyle kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Ülkelerimizin tarımsal ihracatını artırmak başlıca görevimiz olmalıdır

Birliğin hedeflerini, Türk Dünyası Tarım Birliği Derneği Kurucu Başkanı Doğan Başaran, Kazakistan Taraz’da üye ülkelerin kamuoyuyla paylaştı. Başaran, “Türk Devletleri’nin birliği, ekonomik kalkınma ile daha güçlü hale gelecektir. Toplam ihracat potansiyeli 850 milyar dolar olan ülkelerimizin kendi aralarındaki ihracatı ise yaklaşık 42 milyar dolar seviyesindedir. Bu hacim içerisinde tarımsal ihracatın payı ise yaklaşık 5 milyar dolardır. Uzun ve kutlu bir yolun büyük değerler oluşturacağına inancımız sonsuz. Bu inançla ülkelerimizin tarımsal ihracatını artırmak başlıca görevimiz olmalıdır” dedi.

Başaran, birliğin hedeflerini ise şu şekilde sıraladı:

“Tarım ve gıda alanında Türk dünyasının öncü birliği olarak uluslararası arenada yapılacak iletişim çalışmalarıyla ‘Türk Devletleri Tarımını’ seçkin bir marka haline getirmek. Sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını teşvik etmek amacıyla politikaların oluşturulmasına öncülük etmek. Üye devletler arasında güçlü bir iş birliği ağı kurarak, iklim değişikliği gibi küresel zorluklara karşı dayanıklı tarım sistemleri oluşturmak. Tarımdaki önemli sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmek ve uygulamak için özel sektör ve kamu iş birliğini güçlendirerek organizasyonları düzenlemek. Üye ülkelerin tarım deseni, mevcut durumu, potansiyeli ve hedeflerini düzenli raporlar halinde kamuoyuna sunmak. Tarımda dışa bağımlılığı azaltacak ve üretimde verimliliği arttıracak, üye ülkeler arasında bilgi, teknoloji ve tecrübe paylaşımını önceliklendiren programları takip etmek.”

Türk devletlerinin tarım raporu ve potansiyel iş birliklerini ortaya çıkaran rapor, girişimin “dernek” olarak kuruluşunu duyurduğu 3. Türk Devletler Teşkilatı Tarım İş Forumu ve Fuarı’nın Taraz, Kazakistan’da düzenlenmesiyle kamuoyuna sunulacak. İstanbul merkezli bu organizasyon, 8 Türk devletinden temsilcilerin katılımıyla 50 tarım iş adamının kurucu üye imzasıyla faaliyetlerine başlamıştır. Ülke temsilcileri, Tarım Bakanlıkları ve diğer paydaşlarını ziyaret ederek, çalışmalar ve hedefler hakkında bilgilendirme yapacaklardır. Derneğin ilk faaliyeti, Türk devletlerinin tarım raporunu ve Türk devletleri arasındaki potansiyel iş birliklerini ortaya çıkaran raporu kamuoyuna sunmak olacaktır.