Takım Tezgahları İçin Endüstrinin Odak Noktası: Çarpışma Önleme

Günümüzde dijitalleşme kavramından fazlasıyla bahsedilirken hala karmaşıklaşan iş süreçlerinin tam olarak önüne geçildiğini söyleyemeyiz. Günden güne karmaşıklaşan iş süreçleri; operasyonel hataları ve bu hataların üretim üzerindeki etkisini de beraberinde getirmektedir. Bunun bir sonucu da takım tezgahlarının çalışma alanındaki çarpışmalarının sıklığının atmasıdır.

Çarpışmalar iş parçasında, spindle üzerinde ve hatta bazen tüm makinede büyük hasarlara neden olabilmektedir. Bu hasarlar başta zaman maliyeti olmak üzere birçok ek maliyete yol açmaktadır.

Peki, çarpışmalar nelerden kaynaklanıyor?

Araştırmaların çoğu makina çarpışmalarının operasyonel hatalardan kaynaklandığını gösteriyor. Özellikle takım tezgahının ve iş parçasının devreye alınması esnasındaki manuel işlemlerdeki hatalar yüksek çarpışma riskini de beraberinde getiriyor. Seri üretimde hataların çoğu takım veya iş parçası ofsetlerinin yanlış girilmesinden kaynaklanıyor. Kesici takımların ölçü hataları ya da otomatik yükleme-boşaltma esnasındaki mekanik ve programsal hatalar da çarpışmalara sebep olabiliyor.

Çarpışmalar nasıl sonuçlar doğuruyor?

Torna tezgahlarında çarpışma gerçekleştiğinde meydana gelen taret kayması sonucu; taredin onarılması ve gerekli ayarların yapılması vakit kaybı yaratıyor. Alınan her darbe vidalı mile ve kızaklara zarar veriyor. Hat sistemlerde bir bindirme yaşandığında, ölçüler kayıyor.

Genellikle mikron seviyesinde üretim yapan makinalarda bu durum geri dönülemez hasarlara neden olabiliyor. Çarpışmaların neden olabileceği takım aşınmaları, takım kırılmaları fark edilmediğinde ise arka arkaya birçok ürünün hurda olmasına neden oluyor.

Özellikle küçük bir iş parçasının dahi çok değerli olduğu havacılık gibi endüstrilerde faaliyet gösteren firmalar için bu durum büyük bir risk oluşturuyor. Büyük borverk tezgahlarda çarpışmaların maliyeti çok daha ağır olabiliyor.

Döner kafa ve spindle darbeleri bazen tezgah maliyeti kadar yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Bu tür tezgahlarda ikame tezgahın hemen bulunamaması ya da ayarlanması esnasındaki vakit kayıpları da çarpışmaların en olumsuz sonuçlarından birisi halini alıyor.

Zaman, en değerli maliyet unsuru

Tezgahların tamiri bazen günlerce ya da haftalarca sürebiliyor. Bu da büyük bir zaman maliyetini beraberinde getiriyor. Tamir masrafının yanı sıra firmaların müşterilerine zamanında yapamadığı teslimat manevi zararlara da yol açıyor.