NASA’nın Ay Planları Netleşiyor Madencilik Yapılacak

NASA, Artemis programı çerçevesinde gelecek on yıl içerisinde Ay’da madencilik yapmayı planlıyor. Görünüşe göre, önümüzdeki yıllarda uzayın ticarileştirilmesi en çok konuşulan konulardan biri olacak.

NASA yetkilileri, kısa bir süre önce Ay’da madencilik yapmaya yönelik planlarını önümüzdeki 10 yıl içinde başlatmayı açıkladı. Bu planların, ajansın Artemis uzay programının bir parçası olarak ilerletilmesi beklenmekte. Görünüşe göre, önümüzdeki yıllarda uzayın ticarileştirilmesi de dahil olmak üzere en çok konuşulan konular arasında yer alacak.

NASA’nın Ay Planları

NASA, uzaydaki ticari fırsatları keşfetmek ve potansiyel Ay kaynaklarını ölçmek gibi diğer hedeflerinin yanı sıra kısmen 2025 yılına kadar insanları Ay’a geri döndürmeyi amaçlayan Artemis uzay programını yürütüyor. Gerald Sanders, NASA’da 35 yıldır görev yapmış biri olarak, doğal uydumuzdaki kaynaklara erişimi geliştirmenin maliyetleri düşürmek ve döngüsel bir ekonomi yaratmak için kritik bir adım olduğunu belirtti.

NASA, yakın bir zamanda Ay’a bir sondaj aracı göndererek çalışmalara başlamayı planlamaktadır ve Avustralya Uzay Ajansı da 2026 yılına kadar Ay yüzeyinde regolit örnekleri toplamak için yarı otonom bir gezici araç geliştirmekte yardımcı olacak. Ayrıca, 2032 yılında faaliyete geçmesi planlanan bir pilot işleme tesisi de dahil olmak üzere daha büyük ölçekli kazılar planlanmakta.

Ay yüzeyine son olarak ayak basan insanın üzerinden elli yıldan fazla bir süre geçti ve NASA, önümüzdeki yıllarda bu durumu değiştirmeyi planlıyor. Uzay ajansı, 2025 yılına kadar Ay’a ilk kadın ve ilk siyahi insanı indirmeyi hedefliyor. Artemis programı, NASA tarihinin en önemli görevlerinden biri olacak diyebiliriz. Ancak, 2025 yılı iyimser bir tarih gibi görünmekte. Çünkü SpaceX’in Starship roketi henüz başarılı bir test gerçekleştiremedi. Starship’in yakın bir zamanda ikinci bir test daha yapması bekleniyor. Her şey sorunsuz ilerlerse, NASA’nın verdiği tarihler tutarlı olabilir.