Makine Sektörü Yüzde Seksen Yerli Katma Değerle İhracatta Başarı Sağladı

2022’de 25,3 milyar dolara ulaşan makine ihracatı, tüm zamanların en yüksek hasılatını yaptı. Böylece sektörün yerli katma değer oranı %80’i buldu.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye’nin makine ihracatındaki rekor yılın son aylarında da yükselişini sürdürdü. Makine imalat sanayisinin 2022 ihracatı serbest bölgeler dahil edildiğinde önceki yıla göre yüzde 9,6 artarak 25,3 milyar dolara yükseldi.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Dünyadaki ortalamaların tek hanelerde kaldığı 2022’de; makine ve teçhizat yatırımlarındaki büyüme Türkiye’de yüzde 13 gibi yüksek seviyelerde gerçekleşti ve ülkemize yönelik ilave tedarik talebinin de etkisiyle makine üretimindeki canlılık yıl sonuna kadar devam etti. Kasım sonunda makine ve ekipman imalatındaki üretim artışı yüzde 16,5 olarak gerçekleşti. Küresel makine ihracat payı yüzde 1’i aşan ülkelerden olmak memnuniyet verici. Danimarka, Finlandiya ve Norveç gibi gelişmiş ülke sektörlerinin önündeyiz. Hızımızı korursak İsveç ve İspanya’yı da kısa zamanda geçeceğiz.” şeklinde açıklamada bulundu.

 “Avrupa’nın enerji krizi ve Çin’de devam eden salgın gibi riskler artarsa durgunluğun uzayabileceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuşan Karavelioğlu, “Bizi rakiplerimizden pozitif ayrıştıran özelliklerimiz; ölçek yapımızdan kaynaklı esnekliğimiz, küresel taleplere geniş bir alt sektör grubunda yanıt verme gücümüz ve yüzde 80’e yaklaşan yerli katma değer oranımız. Hareket alanımız olursa, müşterilerimizi kaptırmayız.” dedi.

AB’nin sürdürülebilirlik konusunda yeni düzenlemeler getirmeye devam edeceğini belirten MAİB Başkanı Karavelioğlu, düşüncelerini “Ödevlerimiz her alanda sistemli şekilde artacaktır. Bütün sınai dalları bağlayacak bu gelişme, sektörel örgütlerin ve ihracatçı birliklerinin çabalarını çeşitlendirip yaygınlaştırıyor. Sürdürülebilirlik konusunda hala dönüşüm niyeti olmayan işletmelerimiz Avrupa defterini kısa zamanda kapatacaktır.” diye aktardı.