Küresel Ekonominin Yeni Gözdesi!

Nisan 2000 ile Mart 2023 arasında toplamda yaklaşık 920 milyar dolar yatırım alan Hindistan’ın, 2075 yılında Çin’den sonra küresel ekonominin ikinci büyük gücü olacağı konuşuluyor.

Küresel ekonominin mevcut lideri Amerika Birleşik Devletleri, Çin’den sonra yeni bir Asya ülkesinin tehdidiyle karşı karşıya: Hindistan

Birçok uzman, Çin’in 2030’da dünyanın en büyük ekonomisi olacağını öne sürerken, Goldman Sachs da Hindistan’ın 2022 itibariyle dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olduğunu ve 2075 yılında dünyanın en güçlü ikinci ekonomisi olacağını raporladı. Rakamlar da bu öngörüyü doğruluyor:

Hindistan’ın şu anki GSYİH’si yaklaşık olarak 3.7 trilyon dolar seviyesinde. Ancak Deutsche Bank, bunun 2030’a kadar ikiye katlanarak 7 trilyon dolara ulaşacağına inanıyor.

Yatırımcılar da Hindistan’ın potansiyelini fark et Dezan Shira & Associates‘e göre, Hindistan Nisan 2000’den Mart 2023’e kadar yaklaşık 920 milyar dolarlık yatırım çekmeyi başardı. Amazon ve Google gibi büyük küresel şirketler de Hindistan’a yöneldi. Amazon, artan müşteri talebini karşılamak için 12.7 milyar dolarlık katkıda bulunan Amazon Web Services (AWS) ile 2030 yılına kadar 15 milyar dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Google, Hindistan’da bir fintech merkezi kurma, yapay zeka sohbet robotu Bard’ı daha fazla Hint dilini kapsayacak şekilde genişletme ve interneti Hindistan’ın çeşitli nüfusu için daha erişilebilir hale getirme gibi hedeflere odaklanıyor.

Tesla, Yıllık 500 Bin Araç Üretimi Yapacak Tesis İçin Hindistan’la Görüşüyor

The Times of India’nın haberine göre, elektrikli araç üreticisi Tesla, yılda 500 bin araç üretebilecek bir tesisi inşa etmek için Hintli yetkililerle görüşmelere başladı. Gazete, araçların başlangıç satış fiyatının 24,400 dolar olacağını belirtirken, Tesla’nın Hindistan’ı Güney Asya bölgesi için bir dağıtım merkezi olarak gördüğünü iddia etti.

Tesla, geçtiğimiz yıl Hindistan yönetiminden araçlarda daha düşük ithalat vergisi talep etmiş, ancak Hindistan bu talebi reddetmişti. Gazete, “Son görüşmeler, Hindistan’ın Tesla politikasını değiştirdiğini gösteriyor” diye belirtti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, geçtiğimiz ay Tesla’nın sahibi Elon Musk ile yaptığı görüşmede, otomobil üreticisini ülkede “önemli bir yatırım” yapması için teklifte bulunmuştu.