Arçelik 15. Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayımladı

Öncü teknoloji şirketlerinden Arçelik, sürdürülebilirlik alanındaki başarılarını ve gelecek vizyonunu aktardığı 15. Sürdürülebilirlik Raporu‘nu yayımladı.

“Her Evde Sürdürülebilir Bir Yaşama İlham Vermek” temasıyla yayınlanan rapora göre şirket, 2014-2022 döneminde tam 1,65 milyon Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyayı (AEEE) geri dönüştürmeyi başardı.

Eski ve yüksek enerji tüketen ürünlerin yerine enerji verimliliği yüksek yeni ürünlerin kullanılmasıyla toplamda 434 GWh enerji tasarrufu sağlandı. Bu miktar, Türkiye’deki yaklaşık 54 milyon hane tarafından günlük olarak tüketilen elektrik miktarına eşdeğer. Ayrıca miktar, her biri 2,5 MW kapasiteli 69 rüzgâr türbininin yıllık enerji üretimine denk geliyor.

Arçelik, inovatif teknolojiler ve enerji tasarrufu sağlayan operasyonlarıyla birlikte 2019 yılından bu yana toplamda 25 bin 964 ton CO2 emisyonunu azaltmayı başardı. Bu başarı 2022 yılında 7 bin 525 ton olarak kaydedildi. Aynı zamanda 309 bin 592 GJ enerji tasarrufu sağladı. 2022’de ise 94 bin 324 GJ olarak gerçekleşti. Şirket, 2050 yılına kadar tüm operasyonlarında net sıfır emisyon hedefine odaklanarak karbonsuzlaşmaya yöneliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Arçelik Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, “Her evde sürdürülebilir bir yaşama ilham verme misyonumuz ve gezegenimize, faaliyet gösterdiğimiz toplumlara duyduğumuz sorumluluk bilinciyle inovatif çözümler geliştirmek üzere çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Jeopolitik gelişmeler, enerji fiyatlarındaki artış, enflasyon gibi küresel faktörler bizi sürdürülebilirlik hedeflerimizden alıkoymadı. Tam aksine net sıfır emisyon hedefimize daha da kararlı adımlarla ilerlemeyi sürdürdük. Geri dönüşümden emisyonlarımızı azaltmaya, ürün inovasyonundan kaynak verimliliğine birçok alanda attığımız adımları raporumuzda da paylaştık. Önümüzdeki dönemde de tüketicilerimize daha çevre dostu teknolojiler sunmak ve tüm süreçlerimizi sürdürülebilirlik odağında dönüştürmek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Arçelik Üst Yöneticisi CEO Hakan Bulgurlu

Arçelik, Sürdürülebilirlik Projelerine Önem Veriyor

Şirketin 2022 yılında gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik projeleri ise şu şekilde:

“Arçelik markası, şirketin fayda odağını AR-GE yetkinlikleriyle birleştirerek bilim insanları, sivil toplum örgütleri, iklim aktivistleri ve sanatçıların katılımıyla İyilik Geliştirme (İyi-Ge) kurulunu hayata geçirdi. İyi-Ge Kurulu’yla Türkiye çapında iklim dostu hareketi başlatan Arçelik markası, Türkiye’nin platin seviyesinde LEED sertifikasına sahip ilk iklim dostu bayisini de müşterileriyle buluşturdu. Arçelik, iş gücünün sürdürülebilirliğine odaklanarak çeşitlilik, kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında da örnek çalışmalar yürütüyor. Kadınların STEM alanında çalışmasını teşvik etmek için 2022 yılı boyunca kadın girişimcilere 8 milyon doların üzerinde destek sağlanmasına aracılık etti. Pakistan, Romanya, Güney Afrika ve Türkiye’de We-inTech programı ile kadın mühendis adaylarının STEM alınana katılımına katkı sağlıyor. Arçelik 2022 yılında Water.org ile yeni bir ortaklık kurarak 10.000 Kenyalının güvenli suya erişimi ve sanitasyona konularında proje geliştirdi ve fayda sağladı. 2022’de Arçelik çalışanları, sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunabileceklerini hayatlarının her alanında göstermek amacıyla, 50 ülkede gerçekleşen ve 24 saat süren bir plogging etkinliğinde katıldı. Şirket ayrıca, Marmara Denizi’nden kurtarılan balık ağlarının geri dönüşümü konusunda Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ile iş birlikleri yürütüyor.”