Günümüzde Gıda Ambalajı İhtiyacını Karşılayan 5 Biyoplastik

Fosil yakıt kaynaklı polimerler için biyolojik olarak türetilmiş üç adet anında değişim ve biyokütleden yapılan iki adet geliştirilmiş bariyerli polimer, markalara sorumlu paketleme seçenekleri sağlıyor.

İki önemli etken, gıda endüstrisinde fosil türevli polimerlerin biyolojik türevli polimerlerle değiştirilmesini teşvik ediyor.

Neyse ki bu, tüm paydaşlar için anlamlı. Biyolojik türevli polimerlerde, polimer sentezi için yapı taşlarını sağlamak amacıyla fosil türevli yakıtın yerini biyokütle alabilir. Aslında biyolojik türevli polimerler için biyokütle kaynağı olarak tarımsal atıklar gibi gıda dışı ürünlerin kullanılması kritik öneme sahip. Biyolojik türevli plastikler insan (özellikle) veya hayvan yemi bitkilerinden elde edildiğinde biyolojik çeşitlilik kaybı, su kullanımı ve arazi kullanımı gibi orman sorunları ortaya çıkıyor.

Mukavva üretiminin bir yan ürünü olan ligninin aynı zamanda biyo-türevli polimerler için hammadde olarak da kullanılabilmesi ilginçtir. Döngüsellik ve malzeme verimliliği açısından bakıldığında, yeniden kullanılabilen veya geri dönüştürülebilen biyo-türevli polimerler, biyolojik olarak parçalanabilen polimerlerden daha sürdürülebilir.

Mukavva üretiminin bir yan ürünü olan ligninin aynı zamanda biyo-türevli polimerler için hammadde olarak da kullanılabilmesi ilginçtir. Döngüsellik ve malzeme verimliliği açısından bakıldığında, yeniden kullanılabilen veya geri dönüştürülebilen biyo-türevli polimerler, biyolojik olarak parçalanabilen polimerlerden daha sürdürülebilir.

Gıda ambalajına yönelik üç biyo-türevli “kolay teslim” polimer

Biyo-polietilen (bPE), biyo-polipropilen PP (bPP) ve biyo-PET, fosil kökenli polimerlerin yerini alabilir. Biyo-türevli polimerlerin fiyatlandırılması tuhaf bir şekilde fosil yakıt endüstrisiyle bağlantılıdır.

Örneğin, bPE fiyatlandırması gaz fiyatlarına göre dalgalanıyor çünkü fosil yakıt fiyatları yüksek olduğunda daha sık kullanılan biyoetanol otomobil yakıtıyla rekabet ediyor. Biyolojik kaynaklı paraksilenden tereftalik asit (TPA) üreten 2021 yeniliği sayesinde artık %100 bPET’e ulaşılabilir.

Örneğin bu, Coca-Cola’nın 2009 yılında ürettiği %30 biyolojik türevli Bitki şişesinin üzerinde bir gelişmedir. Allied Market Research raporuna göre, biyolojik türevli paraksilen üreten 15’ten fazla küresel üreticiyle bPET pazarının 2021’de 441,3 milyon dolardan büyüyeceği ve mevcut yıllık AB PET üretiminin %10’unun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Bir bPET örneği, biyo bazlı bir yapıştırıcıyla birlikte %50 bPET içeren Toray Plastics’in çift fırınlanabilir LumiLid’idir .

“Daha iyi bariyerlere sahip iki biyolojik türevli gıda paketleme seçeneği daha”

Diğer ikisi, biyolojik olarak türetilmiş polietilen furanoat (PEF), %100 geri dönüştürülebilir bir biyoplastik PEF ve politrimetilen furandikarboksilat (PTF), daha iyi bariyerler sağlar. İlginç bir şekilde, hem PET hem de PEF için patentler 1946’da yayınlandı. PEF biyoplastik, PET’e karşı üstün bir bariyer sağlıyor. PEF’in gıda ambalajı için mevcut kullanımı şunları içerir:

Carlsberg’in Yeşil Fiber Şişe kağıt bazlı şişesi ahşap elyaftan yapılmış ve 2024’ten itibaren Avantium’dan ince bir PEF tabakası ile kaplanmıştır.

Danone’nin evian+ aromalı maden suyu içeceği, az miktarda PEF içeren %100 geri dönüştürülmüş PET.

PepsiCo‘nun Tropicana markalı içecekler için Yeşil Şişesi.