Döngüsellik, İnovasyon Metal Ambalaj Büyümesini Destekliyor

2030’lu yıllar için, sert metal ambalaj, artık yeniden kullanılabilir, yeniden doldurulabilir, kapatılabilir ve farklı şekillere sokulabilen kaplardan oluşan yeni bir yapıya doğru ilerliyor.

Sürdürülebilirlik çabaları kapsamında, üreticiler bölgesel ve yerel yönetim politikalarının yanı sıra tüketicilerin “sürdürülebilir” olarak değerlendirdiği konteynerlere yönelik tercihleri doğrultusunda ambalaj atıklarını azaltma amacıyla adımlar atılıyor.

Genellikle, “sürdürülebilir ambalaj” terimi, genellikle “çoklu kullanım amacıyla tasarlanmış” ve “plastik malzemeden yapılmamış” anlamına gelir.

Müşteri memnuniyetini sağlama ve ambalaj kullanımını azaltma politikalarına uyum sağlama isteğiyle, üreticiler sürdürülebilir tasarım ve mühendislik teknolojilerini geliştirmek amacıyla çaba harcamaktalar. Bu çabalardaki hedef, metal kapların yeteneklerini geleneksel uygulamalarının ötesine taşıyarak, talepkar içme suyu pazarı, çarpıcı kozmetik uygulayıcılarının uzmanlık alanları ve zorlu farmasötik ambalajlar da dahil olmak üzere yeni alanlara doğru genişlemekte.

Araştırmacı Future Market Insights’a (FMI) göre, Kuzey Amerika metal ambalaj sektörü, 2030’lara kadar yaklaşık %4’lük bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) ile genişlemesi bekleniyor. Metal kapaklar ve tıpalar için büyüme oranı ise “2022 ile 2032 arasında sağlıklı bir CAGR olan %6’ya kadar” yükselmesi öngörülüyor. Firma, Kuzey Amerika’nın önümüzdeki 12 yıl içinde küresel pazarın yaklaşık %51’ini (~2032 milyar dolar) oluşturmasını bekleniyor. Bu durum, teneke kutuların 88’lik metal ambalaj pazar pastasının daha büyük bir dilimini (%2030) oluşturmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Eğer son metal ambalaj gelişmeleri bir işaretse, metal ambalajın geleceği, doğrusal geliştirme-teslimat-bertaraf sürecinden çok daha çok döngüsel bir geliştirme-teslimat-ıslah-yeniden kullanım yöntemine doğru evrilecek.

Karbondan Arındırılmış Çelik Kutular

Direkt İndirgenmiş Demir (DRI) üretimi için cevheri hazırlayan mikroplar, paketleme uygulamalarında daha düşük karbon ayak izli çelik kutuların üretimine olanak tanıyabilir. DRI prosesinde, mikroplar, yüksek enerji tüketimi gerektiren yüksek fırınlara ihtiyaç duymadan, cevherdeki safsızlıkları işlemenin daha verimli bir yolunu sağlamak amacıyla kullanılıyor. Madencilik şirketi BHP Group Ltd., mikropların cevherdeki safsızlıkları gidermek için kullanımını artırmak amacıyla biyoteknoloji start-up’ı Allonnia ile işbirliği yapıyor.

Döngüsellik Kayıtlarının Oluşturulması

Alüminyum içecek kutularının %100’ü geri dönüştürülüyor mu? Henüz değil, ancak yerel makamlara göre, Brezilya %7’den 2021’e %98’e yükseldi ve bu da %100 geri dönüştürülebilirlik hedefine yaklaşıldığını gösteriyor. Bu oran, ABD’ninkiyle karşılaştırıldığında iki kat daha yüksek bir seviyede(%2’den 2020’ye kadar). “Alüminyum kutular döngüsel bir ekonomi için mükemmel bir uyum sağlayacaksa,” diyor alüminyum üreticisi Ball Corp., “o zaman geri dönüşüm oranının %100’e yakın olması gereiyor. Biz bu hedefin 2030’a kadar gerçekleşebileceğine inanıyoruz.”

Daha Düşük Karbon Ayak İzi

ReAl adı verilen tescilli bir alüminyum alaşımı, Ball Corp’un iddiasına göre, standart bir alüminyum aerosol kutusundan %50 daha küçük bir karbon ayak izi ile yeni nesil alüminyum aerosol kabının temelini oluşturuyor. Ball, bu metalin üretimi için hidroelektrik enerjisine güvenmekte ve karbondioksit eşdeğeri (CO2e) emisyonlarını küresel alüminyum üretimi ortalamasına göre %75 oranında azaltıyor.

Alüminyum Sağlık Şişesi Seçenekleri

Şilili üretici Condensa, plastik şişelere alternatif olarak, kuru nutrasötikler ve OTC oral dozlar için 105 mL, 180 mL, 300 mL ve 347 mL kapasiteli dişli veya flip-top kapaklı alüminyum şişeler sunuyor. Bu şişeler, BPA içermeyen iç kaplamaya sahip.

Tekrar doldurulabilir Aplikatörler

Maskara için yenilenebilir “sıfır atık” metal kılıflar ve tüpler ve makyaj için yeniden doldurulabilir metal kaplar güzellik pazarında trend olmaya devam ediyor. Başarılarının anahtarı, kullanılmış kapların değiştirilmesini ve yeniden doldurulmasını basitleştiren tasarımlar olarak öne çıkıyor.