Atıklardan Üretilen Araç Su Kirliliğini Algılıyor

Tasarımcı Melissa Ortiz, lahana atıklarının kullanıldığı yenilikçi bir biyo-araç olan Colores del Rioyu geliştirdi. Bu araç, su kirliliğini tespit edebilme yeteneğiyle dikkat çekiyor.

Yerel tarımsal atıklardan ortaya çıkan bu proje, Kaliforniya’nın Salinas bölgesindeki çiftçi topluluğuna yönelik olarak gerçekleştirildi. Bu proje, bölgenin gıda sistemlerini tanıması ve potansiyellerini ortaya çıkarmaları için teşvikte bulunulması için tasarlandı. Projenin ana hedefi ise yerel gıda atıklarının biyo-materyale dönüştürmek.

Colores del Río, bölgedeki toplulukları etkileyen yerel sistemik sorunlara karşı geliştirilen bir biyo-tasarım aktivizmi projesi. Tasarımcıya göre bu proje, toplum katılımını ve insan-çevre ilişkisini vatandaş-bilim yaklaşımıyla bir araya getiriyor.

Melissa Ortiz’e göre genç nesil, kırmızı lahanadan oluşan bu eşsiz çevresel aracı kullanarak su ve toprak koruyucu rollerini üstleniyorlar. Bölgedeki insanlar, yakındaki bir su kütlesine Colores del Rio’yu daldırarak, ortaya çıkan renkleri pH seviyelerine göre gözlemleyebilirler. Bu sayede suyun kirliliğini değerlendirerek toplum için olası bir tehdidi belirleme imkanına sahip olurlar. Tasarımcıya göre; bu biyo-tasarım yerel gıda atıklarını değerlendirerek insanları ve ekosistemleri yenileyici ve destekleyici yeni bir yaşama davet ediyor. Aynı zamanda insanları yurttaş bilimi ve çevre adaletine aktif olarak katılmaya teşvik ediyor.

author avatar
Hatice Çam
Editör