Akıllı Ada, Sürdürülebilir Uygulamalarıyla Dikkat Çekiyor

Capraia Adası, elektrik ihtiyacını tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşıladığı, yağmur suyu toplama sistemlerini kullandığı, organik tarım ve balıkçılık uygulamalarına odaklandığı için Akdeniz’deki diğer adalara sürdürülebilirlik konusunda ilham kaynağı oluyor.

İklim kriziyle mücadelede büyük önem taşıyan sürdürülebilir uygulamalar için dünyanın birçok ülkesinde çeşitli ölçeklerde projeler hayata geçiriliyor. Bu uygulamalardan biri de İtalya’nın Toskana bölgesinin batısında bulunan Capraia Adası’nda gerçekleştiriliyor.

Ana karaya 30 kilometre uzaklıkta yer alan Capraia Adası, “Akıllı Ada Capraia” projesi çerçevesinde yüzde yüz sürdürülebilirlik hedefiyle çalışan adada yaşayanlar, elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor. Aynı zamanda tarımda ve evlerde kullanılmak üzere yağmur suyu toplama sistemlerini kullanıyorlar ve adadaki tarım ile balıkçılık faaliyetlerini organik yöntemlerle sürdürmeye çaba gösteriyorlar.

Ada halkı tarafından kurulan ve bölgede yürütülen uygulamaları bir çatı altında toplayarak yürüten Chimica Verde Bionet isimli derneğin başkanı Sofia Mannelli, ada ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Sürdürülebilir ada, çevre dostu yaklaşımını benimsiyor

Mannelli, projeye 2017’de başladıklarını ve yerel yöneticilerin yanı sıra çeşitli kurumlardan da destek aldıklarını belirtti. Ayrıca yerel halkın katılımıyla projenin, adayı bir sürdürülebilirlik laboratuvarına dönüştürdüğünü ve şu ana kadar 500’den fazla araştırmacının adayı ziyaret ettiğini bildirdi.

Enerji ve su ihtiyacının en önemli sorunlardan biri olduğuna değinen Mannelli, “Belediye binasından kamusal alandaki ışıklandırmalara kadar tüm aydınlatma sistemlerimizi enerji verimliliğine hizmet eder şekilde oluşturduk. Hanelerde kullanılan su, denizden arıtılarak elde edilirken adadaki birçok evde yağmur suyu hasadı da yapılıyor. Floransa Üniversitesi tarafından finanse ve koordine edilen bir proje sayesinde adada bulunan ve toplam kapasitesi 126 bin metreküp olan tarihi iki su havzasını iyileştirerek yağmur suyu depolamada kullanıyoruz.” dedi.

Gerçekleştirdikleri uygulamalarla Akdeniz’deki diğer adalara örnek olmak istediklerini dile getiren Mannelli, sözlerini şöyle tamamladı: “Akıllı Ada Capraia Projesi, Avrupa Komisyonu tarafından sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomide model oluşturduğu için ödüle layık görüldü. Aldığımız ödül dolayısıyla çok gururluyuz. Bu ödülü Capraia yöneticileri, birçok prestijli enstitü, kurum ve üniversitenin adayı tanıma istekleri ve onu koruma çabaları sayesinde aldık. Adanın yerlileri 80’li 90lı yıllarda ada ziyarete açıldığında buraya yapılacak yatırımları reddederek adanın doğasını ve biyoçeşitliliğini korumuştu. Bizim de çabalarımız sayesinde yıllar içerisinde balık kartalları, Akdeniz fokları adaya geri döndü.”