Sürdürülebilirlik Ekseninde Üretim – Hakan Aydoğdu Röportajı

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu ile Sürdürülebilirlik ve Üretim konularında konuştuk.

Hakan Bey, merhabalar. Röportaj talebimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İlk olarak sizi ve Tezmaksan’ı kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba. Röportaj fırsatı sunduğunuz için şahsım ve kurumum adına ben teşekkür ederim. 1972 yılı İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldum ve 1992 yılında Uzay Makine’de Ticaret Müdürü olarak göreve başladım. Bu görevi 7 yıl sürdürdükten sonra, 1981 yılında babam Hacı Mustafa Aydoğdu tarafından kurulan aile şirketimiz Tezmaksan’a 2000 yılı itibarıyla Genel Müdür olarak atandım. 

Tezmaksan olarak talaşlı imalat sektöründe Türkiye’de lider, Avrupa’da ise ikinci büyük marka konumunda bulunmaktayız. Talaşlı imalat sanayisine sunduğumuz hizmetler arasında CNC satış, servis, kiralama, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eğitim konuları geliyor. Geçmişten bugüne geliştirdiğimiz iş modelleri ve ürünlerimiz sayesinde sektörümüzdeki rakiplerimizden ayrışıyoruz. Ülkemizin geleceğinde büyük öneme sahip olan dijitale, teknolojiye ve otomasyona yatırım yaparken ihracat operasyonlarımızla dünyanın farklı noktasında pek çok ülkeye dokunuyoruz. Türkiye sanayisinin üretim gücünü artıran çözüm ortağı olmak prensibiyle hareket ederek hizmet kapasitemizi, fabrika yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

Tezmaksan olarak müşterilerinize “teknoloji kiralama” hizmeti sunduğunuzu biliyoruz. Bu hizmeti hayata geçirme fikriniz nasıl ortaya çıktı ve nasıl bir süreçle devam etti?

Teknoloji Kiralama hizmetimiz, 2019 yılında talaşlı imalat sektörüne sermaye ihtiyacı olmadan firmaların teknolojilerini yenileme fırsatı sunmak ve rekabet güçlerini artırmak amacı ile ortaya çıktı. Modelimizde peşinat gerekmiyor, kira faturaları gider olarak kullanılabiliyor, maliyetler planlanabiliyor, sigorta ve ikinci el riski firma dışına taşınıyor. Düşük bakım maliyeti, üretim teknoloji desteği, performans ölçümü ve teknoloji yenileme esnekliği sunduğumuz bu modelle; ihtiyaca ve standartlara uygun makine temini, periyodik makine bakımları, operatör eğitimi gibi imkanları da veriyoruz. Makine kurulumuyla kira başlarken; kurulum ve nakliye giderleri, periyodik bakımlar, makine kırılma sigortası ile servis giderlerinin tamamını “kiraya dahil” olarak sunuyoruz.

Kiralanan makinelerin kurulum ve bakımını da üstelik uzman ekiplerimiz yapıyor ve böylelikle üretim kayıpları minimum seviyede kalıyor. Bunun sonucunda yüzde 8-10 arasında payı bulunan makine bakım maliyetleri kiralamada sıfıra iniyor. Bugün yaklaşık 250’ye yakın kiralık makineyle hizmet veriyoruz. İşletmelerin sadece üretime odaklanmalarını sağlayan bu sistemle birlikte yaklaşık 15 milyon dolar kiralık makine parkuruna ulaştık. Ayrıca kiralamada 12 milyon dolarlık portföyümüz oluştu. Bundan sonra her yıl 4 milyon Euro ekleyerek devam etme stratejimiz var.

Sizce günümüzde sürdürülebilir üretim, sanayi için ne ifade etmektedir?

Sürdürülebilir üretim, sanayinin geleceği ve yeşil dönüşümü noktasında kritik öneme sahip. Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde 2030 yılından sonra 2 ton atığa 30 ila 50 Euro arasında bir vergi gelecek. Bu da şirketlerin karının ortalama yüzde 20’sini götüreceği anlamına geliyor. Bu oranı minimum düzeye indirmek adına şirketlerin sürdürülebilir üretim politikalarına hızla ağırlık vermeleri gerekiyor. Dolayısıyla bu da firmalarımızın geleceğini doğrudan etkileyecek bir durum. Bunun için geç kalınmadan ve yurt dışındaki rekabet de göz önüne alınarak önlem alınması gerekiyor. Bu noktada Endüstri 4.0, dijitalleşme ve otomasyona dönüş, atılması gereken adımların başında geliyor.

Sürdürülebilir üretimi sağlayabilmek/desteklemek adına Tezmaksan, takım tezgâhları sektörüne ne tür çözüm yolları sunmaktadır?

İklim risklerini hafifletmek için maliyetleri azaltarak maksimum verimlilik sağlayacak teknolojilerimiz arasında geliştiren CNC Makine Analiz Platformu Kapasitematik, robotik ve otomasyon sistemi Cubebox ve sektördeki tüm paydaşları buluşturarak üreticilerin lokal ve global iş hacimlerini büyütmelerini sağlayan parkurda.com bulunuyor.

Dünya çapında bir Ar-Ge projesi olan CNC Makine Analiz Platformu Kapasitematik, imalatçıların gerçek zamanlı veriler ile imalat sahalarının performansını takip etmelerini ve makinelerinin ömrünü uzatmayı sağlıyor. Kapasitematik bize imalat sahasındaki makinelerin gerçek zamanlı takibi ile makinenin verimliliğine ve enerji kullanımına dair bilgiler veriyor. Bu sayede doğru zamanda karar vericilerin önüne düşen veriler ile hızlı aksiyon alınabiliyor. Planlı-plansız tüm duruşların takibini sağlayarak duruşların minimize edilmesine yönelik aksiyonları kolaylaştıran Kapasitematik, bu sayede makinelerin daha uzun süre kullanımda kalmasını sağlıyor. Örneğin, müşterilerimizin ortalama genel ekipman verimliliğinin sadece bir yılın ardından yüzde 34’ten yüzde 51’e yükseldiğini gözlemliyoruz. Ayrıca, üretim sahasındaki enerji verimliliğinin yönetimine de katkıda bulunuyor.

Cubebox, makine beslemesinde operatör ihtiyacını minimum düzeye indiren, duruş olmadan çalışabilir bir sistem sunuyor. Böylelikle gece vardiyalarında yüzde 50 verim alınıyor. Daha düşük parça ve servis bedelleriyle risk ve tekrar gerektiren işlerde önemli boyutlarda zaman ve iş gücü tasarrufu sağlayan Cubebox ile üretimde sürdürülebilirlik hayal olmaktan çıkıyor.

parkurda.com’da ise kullanıcılarımız tüm işlemleri tek bir platform üzerinden çevrim içi sürdürüyor. Dolayısıyla her bir firmanın ayrı ayrı çalışarak pazarlama ve satış operasyonlarında yarattıkları karbon ayak izini platform üzerinden minimize ediyoruz. Bunun yanı sıra ortak bir platform sayesinde işlem maliyetlerini azaltıyor ve çok taraflı pazarlarla aracıları kaldırdığımız için taraflara değer yaratıyoruz. Yeni ürünlerin geliştirilmesi ve tanıtılması için gerekli olan büyük verinin oluşturulmasını da anlık değiş tokuşlarla sağladığımız için hizmet sürecini kısaltıyoruz. Bunun sonucunda karbon ayak izini küçültüyoruz.

5G teknolojisinin gücü tartışmasız kendine köklü bir yer edinmektedir. Siz bu konuda nasıl bir yol izlemektesiniz?

8-11 Haziran 2022 tarihleri arasında endüstri profesyonellerini bir araya getiren WIN EURASIA Fuarı’na katılım göstererek 5G teknolojisini entegre ettiğimiz çözümlerimizin tanıtımını yaptık. 5G teknolojisini Vodafone Business ve Nokia ile yaptığımız iş birliği kapsamında sistemlerimizle donattık. Böylelikle daha yüksek genişbant verimi, ultra güvenilir ve düşük gecikmeli iletişim mümkün olacak. Bu teknolojiyle birlikte CNC Makine Analiz Platformumuz Kapasitematik’in 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisi sayesinde makinelerden veri akış hızı 10 ms hızında olacak ve iş sürecini hızlandırarak verimliliği artıracak. Ayrıca Kapasitematik’i uzaktan dijital fabrikamıza bağlayacağız ve buradaki makinelerden gelen veriler, 5G görüntüleme senaryosu sayesinde gerçekleştirilecek. Ön yüz görüntüsünün 10 ms hızla kurgulanacağı bu uzaktan erişim ile showroomdaki uzak verileri alarak 5G Arena’da gösterge paneli ile inceleme fırsatı bulacağız. Bunun yanı sıra Yerli Üretim belgesine sahip Cubebox robot ve iş birliği ile 5G Arena’da gecikme ve güvenilirlik senaryosunu da görüp iş süreçlerini buna uygun kurgulayacağız. Ayrıca yılın ikinci yarısında 5G teknolojilerimizi yurt dışındaki fuarlarda tanıtmaya devam edeceğiz. Bunların ilki 12-17 Eylül tarihleri arasında Chicago’da gerçekleştirilecek olan IMTS International Manufacturing Technology Show, bir diğer ise 13-17 Eylül tarihleri arasında Stuttgart’ta gerçekleştirilecek olan Internationale Ausstellung für Metallbearbeitung olacak.

Sivas’ta yeni bir fabrikayı hayata geçirmek için temellerini attığınızı biliyoruz. Yeni dünyaya armağan ettiğiniz bu oluşumun çevresel ve toplumsal düzeyde ne tür katkıları olacaktır? 

Sivas Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 milyon Euro yatırım ve 30 milyon TL’lik fabrika inşası bedeliyle temelini anlattığımız fabrikamızı 53 dönem arazi üzerinde kuracağız. Fabrika sayesinde sektörümüze ve tabii ki ülkemize önemli katkı sağlamayı hedefliyoruz. Kısa vadede robotlu otomasyon sistemleriyle CNC Tezgah üretim kapasitesini 10 kat artırmanın yanı sıra ihracat potansiyelimizi genişletmek ve yeni pazar yerlerine açılmayı planlıyoruz. İstanbul’daki Tezmaksan Üretim Tesisimizin bir kısmını taşıyacağımız Sivas’taki fabrikamızda, Türkiye’de yapılmayan CNC modellerinin de üretimi, Ar-Ge çalışmaları ve diğer süreçler de planlamamızda yer alacak. Bunun yanı sıra karanlık fabrika özelliğiyle de üretim sürecini sıfır insan müdahalesi ile gerçekleştireceğiz. Fabrikamız açıldığında başlangıçta 70 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Uzun dönem hedefimizde de bu sayıyı 150’ye çıkarma hedefimiz bulunuyor. Sivas’a ilk etapta 10 milyon Euro ihracat getirisi sağlamayı amaçlıyoruz.

Tezmaksan’ın mevcuttaki sürdürülebilir üretim ile ilgili gelecek stratejilerini sizden dinleyebilir miyiz?

Firma olarak sürdürülebilir üretimle ilgili stratejilerimizi geleceği düşünerek sürdürüyoruz. Bu doğrultuda 5G teknolojisini entegre ettiğimiz çözümlerimiz önümüzdeki yıllar adına elimizi güçlendiren en önemli sürdürülebilir stratejileri arasında bulunuyor.