Vodafone’dan Akıllı Enerji Hamlesi

Vodafone, günlük enerji tüketimini ve sağlanan enerji tasarruflarını hesaplamak suretiyle tüketim bütçesini daha doğru tahmin etmeye başladığını açıkladı. Şirket, uçtan uca otomatik çalışan bir sistem sayesinde şebeke, bölge ve şehir ölçeğinde enerji tasarruf miktarlarına ulaşarak planlama yapabildiğini duyurdu.

Vodafone, akıllı enerji alanındaki çalışmalarına bir yenisini daha eklediğini duyurdu. Günlük enerji tüketimlerini ve sağlanan enerji tasarruflarını hesaplayarak tüketim bütçesini daha doğru tahmin etmeye başlayan Vodafone, enerji sarfiyatını önceden bilerek potansiyel tasarruf fırsatlarını değerlendiriyor. Şirket, uçtan uca otomatik çalışan bir sistem sayesinde şebeke, bölge ve şehir ölçeğinde enerji tasarruf miktarlarına ulaşarak planlama yapabildiğini vurguladı. Aralık 2023 itibarıyla 5,2 GWh’lık enerji tasarrufu sağlayan Vodafone, bu sayede yaklaşık 13 bin hanenin bir aylık ortalama enerji tüketimine denk tasarruf elde etmiş oldu.

Saha Bazlı Hesaplama

Vodafone’da 2G, 3G ve 4.5G için saha bazlı günlük enerji tüketimleri, saatlik enerji tasarrufu parametreleriyle analiz edilerek günlük enerji tasarrufu hesaplanmaktadır. Optimizasyon parametreleri üzerinde çalışıldığında ve çalışmadığında meydana gelen enerji tüketimleri karşılaştırılarak, günlük saha bazlı hesaplamalardan yola çıkılarak şebeke, bölge ve şehir bazlı enerji tasarruf miktarları belirlenmektedir. Uçtan uca otomatikleştirilmiş bu sistem sayesinde, toplam tasarrufun izlenmesi ve tüketimlere dayalı daha iyi yatırım kararları alınması mümkün olmaktadır.