Üretim Dönüşüm Hamlesini Gerçekleştiriyor

İmalat sanayiinde önümüzdeki beş yıl içerisinde ‘yeşil ve dijital dönüşüm’ büyük bir etki yaratacak. Bu çerçevede AR-GE faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecek.

İmalat sanayiinde önümüzdeki beş yıl içinde ‘yeşil ve dijital dönüşüm’ büyük bir etki yaratacak. Bu çerçevede AR-GE faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecek. OSB’lerdeki yatırımcılara, kiralanabilir arazi ve hazır fabrika binası imkanları için çalışmalar yürütülecek. Kalkınma Planı, Türkiye’nin üretime ilişkin yol haritasını da belirlendi. Beş yıllık plana göre; imalat sanayiinde, özellikle öncelikli sektörlerde olmak üzere tüm alanlarda, yeşil ve dijital dönüşüm ekseninde rekabet gücünün ve verimliliğin artırılması, yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi hedeflenmekte.

Yeşil Dönüşüm Projeleri

Bu çerçevede, sürdürülebilir üretim ve yeşil dönüşüm teknolojilerinin benimsenmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için AR-GE faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecektir. Organize sanayi bölgelerinde (OSB), endüstri bölgelerinde (EB) ve küçük sanayi sitelerinde (KSS) ortak kullanım amaçlı yeşil dönüşüm projeleri tasarlanacak ve yeşil OSB ve EB’lerin yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

Temiz Üretim Sertifikası

Karbon ve su ayak izi hesaplama ve doğrulama işlemleri için standartlaştırılmış ulusal uygulamalar geliştirilecektir. KOBİ’lerin yoğun bir şekilde ihtiyaç duyduğu dijitalleşme uygulamaları, merkezi bir altyapı ve destekleyici yazılım araçlarıyla karşılanacaktır. Ayrıca, KOBİ’lerin büyük ölçekli firmalar etrafında kümelenmeleri teşvik edilecek.

Yeşil sanayi işletmeleri, yetkin dönüşüm danışmanlarının belgelendirilmesi ve desteklenmesiyle ilgili çalışmalara tabi tutulacaktır. Sıfır kirlilik hedefine yönelik olarak emisyonlarını azaltarak enerji ve kaynak verimli üretim yaptıklarını raporlayan tesisler, temiz üretim süreçlerini gösteren sertifikalar alacaklar.

Yeşil dönüşümün bir parçası olarak, başta hidrojen üretim zinciri olmak üzere üretim, depolama, taşıma ve endüstriyel kullanım süreçleriyle ilgili bileşen, ekipman ve sistemlerin yerli ve milli kaynaklarla geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi teşvik edilecek. Mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin artırılması, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yönetiminde özel sektörün daha etkin bir rol almasını sağlamayı hedeflemekte.

OSB’lerdeki Yatırımcılar Desteklenecek

Verimlilik artışını hedefleyen ‘model fabrikalar’, bölgesel bazda ve dijital dönüşüme yeni hizmetler sunabilecek şekilde tasarlanacak. 5G ve yeni nesil teknolojilerin gelişimine olanak sağlamak için gerekli altyapı oluşturulacak ve bu teknolojilerin imalat sanayisinde kullanılabilmesi için uygun bir ortam hazırlanacak.

Ürün bazlı çalışmalar yapılarak ara malı, stratejik ürün ve teknolojiler için yatırım yol haritaları hazırlanacak. OSB’lerdeki yatırımcılara, kiralanabilir arazi ve hazır fabrika binası imkanları sunmak için çalışmalar yürütülecektir. Gübre ve petrokimya dahil sanayinin ihtiyaç duyduğu yeni yatırımlar hayata geçirilecek.