Ray-Gen Uzun Süreli Güneşten Enerji Depolama Sistemi

Ray-Gen uzun süreli güneşten enerji depolama sistemini aktif etti. Çok karmaşık görünse de yeni geliştirilen yapı, esnek yapısıyla elektrik üretme, merkezi ısıtma ve soğutma, şebekeden şarj olma, şebekeye elektrik verme, güneşten kendini şarj etme özelliklerine sahip.

Sistem çok yönlü olması nedeniyle bir o kadar da fazla bileşene sahip. Bunlardan ilki güneşi takip edip bir kuleye yerleştirilen noktaya yansıtan aynalara sahip olması. Kulede güneş konsantre olurken, uydularda kullanılan ve çok verimli olan güneş, özel 2-3 katmanlı %30 verimlilikle çalışan PV’ler elektrik üretmekte. Geriye kalan ısı ise 90 °C’da su üretmekte.

Bu şekilde yansıyan ışığın %90’ı enerji olarak saklanabilir hale geliyor. Bu sıcak su çok basit olan yere kazılıp altı, yanları su geçirmez plastik kumaşlarla üstü de yüzen ısı yalıtım malzemesi ile kaplanılan su depolama yerine gönderiliyor. Bu su sonrası için sıcak su kaynağı olarak depolanmakta. Üretilen elektrik ise istenirse direkt şebekeye verilebilir ya da amonyum bazlı bir çiller sayesinde soğuk suya dönüştürülür ve sonrası için saklanır.

Elektrik ihtiyaç olduğunda, sıcak ve soğuk su kaynakları arasına yerleştirilen ORC türbini (jeotermal santrallerde de kullanılır) ile elektrik üretilebilir. Bu şekilde şarj edilen her 1 MWh elektrik için 0,7 MWh elektrik elde edilmektedir. Sistemin esnekliklerinden biri, elektrik fiyatının düşük olduğu zamanlarda doğrudan şebekeden de şarj edilebilmesidir.

Geliştirici, bu şekilde 4 MW kapasiteli yeni bir santrali Avustralya’da açtı. Sistem aynı zamanda toplam 50 MWh elektrik depolayabilen ve anlık 2.8 MW enerji üretebilen bir depolama sistemine de sahiptir. Bu kurulum, toplamda 17 saat boyunca 2.8 MW elektrik üretebilecek kapasitededir.

Tabii ki, bu üretilen sıcak su ve soğuk su depoları istenirse şehir ortamında şehir tabanlı merkezi soğutma ve ısıtma sistemleri için gerektiğinde kullanılabilir. Yani tek bir sistemle bir şehrin elektrik, soğutma ve ısıtma sistemini merkezi bir yerden sağlayabilirsiniz. Şehir ortamında bunu gerçekleştirmek istemezseniz, organize sanayi bölgelerinde elektrik, ısı ve soğutma ihtiyacı için kullanabilirsiniz.