Türk Telekom, Elektriğini Güneşten Üretecek

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, şirketin yıllık toplam elektrik tüketiminin binde 4’ünü karşılayan grubun enerji ihtiyacını güneş enerjisiyle sağlamak için harekete geçtiklerini belirtti. Bu amaçla Türk Telekom, Diyarbakır, Ağrı ve Sivas’ta büyük ölçekli güneş tarlaları kuruyor.

Önal, Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin binde 4’ünden sorumlu olduklarını ve yılda 700 MW güç kullandıklarını ifade etti. Ümit Önal, 2026’ya kadar devam edecek yatırımla Güneydoğu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde kurulacak güneş tarlalarıyla yılda 465 MW gücünde, toplam tüketimin yüzde 65’ini güneş enerjisiyle karşılayacaklarını belirtti.

Türk Telekom, Temiz Enerjiyi Benimsiyor

Ümit Önal, 2024’e yönelik sürdürülebilir ve yerli teknolojilere dayalı bir büyüme modeline hazırlandıklarını vurgulayarak, Türkiye’de yeni nesil teknolojiler üretmek amacıyla yabancı şirketlerle ortak yatırım için görüşmelerde bulunduklarını dile getirdi. Önal ayrıca “Bu iş birliği ile Türk mühendislerinin katkılarıyla üreteceğimiz yerli teknolojiyi yurtdışına ihraç etmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yeşil dönüşümü başlattıklarını, dünyada elektrik tüketimini azaltan sayılı operatörler arasında olduklarını kaydeden Önal, şu sözleri aktardı:

“Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulum çalışmalarımızı 2024 yılında hızlandıracağız. Telekom olarak yıllık tüketimimiz 700 MW ile Türkiye yıllık tüketiminin binde 4’ünü oluşturuyor. 2024- 2026 yılları arasında Diyarbakır, Ağrı ve Sivas’ta kurulacak güneş tarlaları ile GES şirketimize tahsis edilen kurulu güç kapasitesini 465,8 MW’ye çıkararak tüketimin yüzde 65’ini karşılayacağız. Böylece karbon salınımı ciddi bir bizim de azaltan bir teknoloji şirketine dönüşeceğiz.”