Poliolefin Ocak ayında değer kazanabilir

Chem-Courier‘in verilerine göre, tatil öncesi son haftada Polonya poliolefin pazarında talep düşüktü. Dönüştürücüler hammadde stoklarından yararlanıyor veya yalnızca küçük partiler satın alıyor.

“Bu hafta müşterilerle 2024 sözleşme teslimatlarını tartışıyoruz. 2024’te teslimat için spot lot rezervasyonu yapmak isteyen neredeyse hiç alıcı yok,” – bir tüccar vurguladı. Belçika merkezli ExxonMobil de dahil olmak üzere bazı Avrupalı üreticiler bu yıl için sipariş defterlerini kapattılar.

Ocak ayında Avrupa’da, özellikle Polonya’da poliolefin pazarını çeşitli faktörler etkileyecektir. İlk olarak, piyasa oyuncuları Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’ndaki durumu izleyecek. Orta Doğu’dan ve diğer ülkelerden Avrupa’ya petrokimya, monomer ve bitmiş plastik ürünlerin sevkiyat rotalarındaki değişiklikler ve hatta temerrütler, malların mevcudiyeti ve buna bağlı olarak fiyatları üzerinde etkilere sahip olacaktır.

Örneğin, büyük bitmiş plastik tedarikçileri olan Hintli şirketler, ihracatta süresiz aksamalar olduğunu bildirdiler. Güney Koreli LG Chem, Chem-Courier’e yaptığı açıklamada, genel amaçlı film LAYPE kalitelerinin üretimini, rotasyonel veya enjeksiyon kalıplama için özel kaliteler lehine durdurduğunu ve bunları yurt dışından ziyade yurt içinde sattığını söyledi. Bazı şirketler teslimatın artık daha uzun sürdüğünü söylerken, ABD’li PE üreticileri Ocak ayında Avrupalı müşterilere fiyat tekliflerini artırma niyetlerini açıkladılar.

Yukarıdaki faktörler ve gelecek yıl daha yüksek dönüştürme faaliyeti beklentileri poliolefin fiyatlarını yükseltebilir. PE arzına ilişkin görünüm belirsiz olduğundan, emtia 30 – 40€/ton değer kazanabilir. PP fiyatları ortalama 20€/ton yükselebilir. Aynı zamanda, tedarikçiler önümüzdeki ay fiyatları yükseltemeyebilir. Bir piyasa oyuncusu, “MCP [aylık sözleşme fiyatı] 10 – 20 € / ton artsa bile, poliolefin üreticileri maliyetin bu kısmını karşılayacaktır” dedi.