Türk Robot “Cuma” Yeni Beceriler Kazanacak

Bir bilişim firması, ürettiği robotik kodlama eğitim materyali olan “Cuma”yı, yetişkin insan boyutunda, yürüyebilen, konuşabilen ve öğrenebilen fiziksel bir asistana dönüştürmek için çalışıyor.

Ulutek Teknopark’taki bir bilişim firması, robotik kodlama eğitim materyali olarak ürettiği “Cuma”nın, yetişkin insan boyutunda, yürüyebilen, konuşabilen ve öğrenebilen fiziksel bir asistana dönüşmesi için çalışıyor.

Bursa’da faaliyet gösteren bir bilişim firması, Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde, ilk aşamasını robotik kodlama eğitim materyali olarak tasarladığı “Cuma” isimli robot , yetişkin insan boyutunda, yürüyebilen, konuşabilen, öğrenebilen fiziksel bir asistana dönüştürmek için çalışmalara başladı.

2002 yılından beri yazılım sektöründe hizmet veren Biorobotec firması, Ulutek Teknopark’ın avantajlarını kullanarak kodlama eğitim seti, asistan robot ve insansı biyonik robot üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Firma, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile işbirliği yaparak, robotik kodlama eğitim materyali olarak tasarlanan “Cuma”nın prototipini geliştirdi. Bu prototip, kafa, yarım gövde ve kollar şeklinde üretilmiş olup, kadın, erkek, çocuk ve yetişkin ayrımı yapabilen, karşısındaki kişinin el ve yüz hareketlerini taklit edebilen bir yapıya sahiptir. Prototipin yapımı 6 ay sürmüştür.

“Cuma” isimli robot, geçen yıl TEKNOFEST’te Eğitim Teknolojileri Çadırı’nda tanıtılmıştır. Geliştirme çalışmaları kapsamında, robotun yapay zeka ile görüntü işleme, dil çözümleme, duygu çözümleme ve sorulan sorulara cevap verebilme gibi beceriler kazanması için çalışılmaktadır.

AR-GE çalışmaları kapsamında, şu anda 4-5 yaşlarındaki bir çocuk görünümünde olan robotun metal parçalar kullanılarak yetişkin formunda, 1.80 metre boyunda biyonik bir fiziksel asistana dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Firmanın sahibi Adem Aksu, projenin ilk aşamasında biyonik eğitim materyali alanındaki eksikliği gidermek için robotik kodlama seti ürettiklerini belirtmiştir. Projenin ikinci aşamasında ise Prof. Dr. Ahmet Emir Dirik ve Doç. Dr. Murtaza Cicioğlu ile birlikte yapay zeka ve görüntü işleme, dil çözümleme ve duygu çözümleme alanlarında AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ifade etmiştir. Son aşamaya geldiklerinde ise yürüyebilen, konuşabilen ve insansı biyonik bir asistan geliştirmeyi umduklarını dile getirmiştir.

Aksu, biyonik robotun insansı dış görüntüsü ve yüz mimikleriyle yetişkin boyutlarında yürüme ve denge AR-GE’sine de başlayacaklarını söylemiştir. Ayrıca, robotların hastanelerde, belediyelerde, otellerde danışma görevlisi olarak kullanılması ve eğitim sektöründe asistan robotlar olarak kullanılması planlanmaktadır.