SpaceX’e Alternatif Geldi

NASA, Artemis V Ay iniş sistemi için Blue Origin‘i seçerek SpaceX‘in yanı sıra Ay yüzeyine astronot taşıma konusunda birden fazla seçeneğe sahip olacak.

NASA, Artemis misyonuyla birlikte insanları yeniden Ay yüzeyine indirme amacı güdüyor. Geçtiğimiz aylarda Artemis 1 test görevi gerçekleştirildi ve Artemis 3 görevinde insanların Ay’a inişi hedefleniyor. Aynı zamanda NASA, gelecekteki görevler için seçeneklerini genişletmekte. Artemis V veya Artemis 5 görevlerinde kullanılacak Ay iniş sistemi için NASA, Blue Origin firmasını tercih etti.

SpaceX’e Alternatif Geldi

NASA, üçüncü mürettebatlı Artemis Ay inişini gerçekleştirecek şirketi seçti. Blue Origin, Jeff Bezos‘un şirketi, Eylül 2029’da fırlatılması planlanan Artemis V için iniş sistemi inşa edecek. Şirket, halihazırda Blue Moon iniş aracı üzerinde çalışıyor ancak araç seçimine dair ayrıntılara değinilmedi. Boeing, Lockheed Martin ve Draper ise NASA projesinde yer alan diğer ortaklar arasında bulunmakta. Ayrıca, NASA ve Blue Origin arasındaki anlaşmanın değeri 3.4 milyar dolar olduğu açıklandı.

Orion kapsülü, dört astronotu Ay’a taşıyacak ve burada mürettebattan ikisi, Ay’ın güney kutbuna iniş yapmak için Gateway uzay istasyonuna bağlı olan bir Blue Origin iniş aracını kullanacak. Diğer astronotlar ise Gateway‘in genişletilmesi ve bakımıyla ilgilenecekler ve bir hafta boyunca Ay yürüyüşleri, gezici operasyonları ve bilimsel deneyler gerçekleştirecekler. NASA, Artemis III ve Artemis IV için ilk ve ikinci insan inişleri için SpaceX’in Starship’ini seçmiştir. Geçen yıl NASA, bir yedek sağlamak ve rekabeti teşvik etmek amacıyla ikinci bir iniş aracı için teklifleri kabul edeceğini açıklamıştı.