Mikroplastik Tüketimini Azaltan Filtre Sistemi

Bir filtreleme sistemi üzerinde çalışmalar yürüten Japon bilim insanları, sesi kullanarak suyu mikroplastik atıklardan arındırmayı hedefliyor.

Son yapılan araştırmalar, mikroplastik tüketiminden kaçmanın artık mümkün olmadığını gösteriyor. Plastikler, adeta besinlerimizin bir parçası haline gelmiş durumda. Öyle ki anne ile bebek arasındaki bağı kuran plasentada da mikroplastik kalıntılarına rastlanmış.

Yediğimiz ve içtiğimiz hemen hemen her şeyde mikroplastik atıklarına maruz kalıyoruz. Dünya Ekonomik Forumu (WEF), uluslararası toplumu yasal olarak bağlayıcı önlemler almaya çağırıyor. Çünkü mikroplastik kirlilik konusunda henüz yeterli düzenleyici ve denetleyici adımlar atılmamış durumda; bu da makroplastiğe göre daha büyük bir sorun teşkil ediyor.

Bu soruna çözüm bulmak için bazı çalışmalar yapılsa da bugüne kadar kullanılan filtreleme tekniklerinin zaman alıcı ve maliyetli olduğu saptandı. Ayrıca cihazların genellikle kum ve moloz gibi diğer malzemelerle tıkandığı gözlemlendi. Bu bağlamda filtrelerin yönetimi genellikle daha büyük parçaların manuel olarak temizlenmesini ve çıkarılmasını gerektiriyor.

Mikroplastik filtreleme ile suyu atıklardan arındırmak mümkün oluyor

Mikroplastik Atıkları Yok Eden Filtreleme Cihazı

Mikroplastik sorununa farklı bir yaklaşımla çözüm bulmaya çalışan Profesör Yoshitake Akiyama ve Profesör Hiroshi Moriwaki, Shinshu Üniversitesi Tekstil Bilimi ve Teknoloji Fakültesi‘nde ses kullanarak suyun mikroplastik atıkların arındırılması üzerine bir araştırmanın öncüsü oldular. Profesörler tarafından geliştirilen bu cihaz, mikroplastik toplamak için akustik odaklama ve mikroakışkanlığı bir araya getirerek, boyutları 10 ila 200 mikrometre arasında değişen mikroplastikler atıkları hedefliyor. Ultrasonik dalgalar, mikroplastik kirleticilerin toplanabileceği bir sıvı akışının merkezine doğru yönlendiriyor. Ancak araştırma, en küçük 5 mikrometre çapındaki mikroplastik ses dalgalarıyla kontrol edilemeyecek kadar küçük olduğunu da ortaya koyuyor.

Çalışmalar kapsamında yapılar testler sonucunda sudaki mikroplastiklerin yüzde 70 ila 90’ının toplandı. Bilim insanları, cihazın verimliliğini korumaya yardımcı olabileceğine inandıkları ön filtreleme işlemiyle en büyük parçaları çıkarmayı başarıyor. Cihazın ticari kullanımları, dünya genelindeki içme suyu kaynaklarına mikroplastiklerin girmesini önlemeye odaklanacak. Bu hedefe ulaşmak için cihazın çamaşır makineleri, endüstriyel filtreleme sistemleri ve hatta ev ve ofis kanalizasyon sistemleri gibi atık suyun yayıldığı neredeyse her yere takılması gerekiyor.