Mars Gezgini, Mars’ta Son Su Aktivitesinin İzlerini Buldu!

Çin’in Mars’taki tamamen robotik Mars gezgini, ilk kez Kızıl Gezegen’de son zamanlarda su aktivitesinin izlerini buldu.

Bu da Mars’ın yaşamın var olması için koşulların uygun olduğu birkaç alana sahip olduğunu gösteriyor. Science Advances dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, 2021’de Mars’a inen Zhurong gezgini, düşük enlemlerde, yani ekvatora doğru ve kutuplardan uzaktaki kum tepelerinde sıvı su olduğuna dair kanıtlar tespit etti.

Yapılan çalışmalarda Çin’li araştırmacılar, bilim adamlarının uzun süredir Mars’ın bir zamanlar dünya benzeri bir iklime sahip olduğuna inandıklarını söyledi. Ayrıca yaklaşık üç milyar yıl önce yüzeyinde akan bir okyanusa sahip olduğuna da inandıklarını belirtti. Bugüne kadar, Kızıl Gezegende alçak enlemlerde sıvı suyun varlığını gösteren hiçbir kanıt sunulmamıştı. Bununla birlikte, son araştırmanın artık Mars’ın evrimsel tarihini anlamada büyük bir atılım olduğuna inanıldığı belirtiliyor.

Çin’in Zhurong gezicisinden gelen verileri inceleyen bilim adamları, gezicinin doğrudan don veya buz şeklinde herhangi bir su tespit etmediğini, çatlak ve kabuklu, tuz açısından zengin kumulları gözlemlediğine dikkat çekti. Araştırmaya göre, gezici ilk kez küçük Mars kumullarında çatlak katmanlar buldu. Bu da Kızıl Gezegenin 400.000 yıl öncesine kadar tuz açısından zengin sulu bir dünya olduğunu düşünülüyor.

Çin Bilimler Akademisi’nden (CAS) baş araştırmacı Profesör Qin Xiaoguang, “Bu, Mars ikliminin evrimsel tarihini anlamak, yaşanabilir bir çevre aramak ve gelecekte yaşam arayışı için önemli ipuçları sağlamak için önemlidir.” ifadelerini kullandı. Ekip, robotik gezicinin Navigasyon ve Arazi Kamerası, Multispektral Kamera ve Mars Yüzey Bileşimi Dedektörü tarafından elde edilen verileri kullandıklarını belirtti. Kumulun yüzey tabakasının hidratlı sülfatlar, hidratlı silika, demir oksit mineralleri ve muhtemelen klorürler açısından zengin olduğunu bulmuş olabilirler. Qin, “Zhurong ve diğer Mars gezicileri tarafından ölçülen meteorolojik verilere göre, bu kumul yüzeyi özelliklerinin, soğuma meydana geldiğinde tuz içeren kumul yüzeylerine düşen don/karın müteakip erimesiyle oluşan sıvı tuzlu suyun katılımıyla ilgili olduğu sonucuna vardık. ” diye de ekledi.