Yeni Bir Yaklaşım: Yapay Zekâ Destekli Koku Tasarımı

Hollandalı iç dekorasyon markası Moooi, EveryHuman iş birliğiyle geliştirilen algoritmik parfümeri platformunu kullanarak yapay zekâ tarafından üretilen oda kokularını Milano Tasarım Haftası‘nda ilk kez sergiledi.

Kokuların insan zihninde yarattığı etki o kadar güçlüdür ki sadece koku sayesinde bir kişi hatıralarını canlandırabilir. İşte bu yüzden parfüm seçimi veya bir kokunun hafızalardaki yeri, kişisel tercihlerimiz ve yaşantımızla ilişkilendirilebilir. Kokuların gücü, yalnızca anıları canlandırmakla sınırlı değildir. Araştırmalar, belirli kokuların insanların zihinsel performanslarını artırabileceğini veya daha iyi bir uyku sağlayabileceğini gösteriyor. Kokuların terapötik etkisi, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı desteklemekte kullanılabilir.

Moooi de bu düşüncelerden yola çıkarak kişiselleştirilmiş kokular yarattı ve bu yaratım sürecinde yapay zekadan destek aldı. Moooi, ziyaretçilerinin kendi kişiselleştirilmiş oda kokularını yaratabilmelerini sağlayan yapay zekâ destekli bir bilgisayar programını Milano Tasarım Haftası’nda tanıttı. EveryHuman tarafından geliştirilen program, kişisel sorulara (“Nasıl bir ortamda büyüdünüz?”, “Yaşamınızı sürdürmek için ne işle uğraşıyorsunuz?”) yanıt vererek kişinin özelliklerini analiz ediyor ve belirli bir öğrenim modeli kullanarak özgün koku formülleri oluşturuyor. Moooi, EveryHuman ile iş birliği yaparak, üretken yapay zekâ teknolojisini kişiye özgü oda kokusu tasarımında kullanıyor.

EveryHuman’ın algoritmik parfümeri olarak adlandırdığı yapay zekâ destekli koku tasarımı, kendi kişisel kokunuzu web sitesi üzerinden yaratabilmenizi sağlıyor. Platformda bulunan 46 koku akoru sayesinde sevdikleriniz için özel koku formülleri de üretebilirsiniz.