Lastiklerin Havasını Almak Kötü Bir Şey Değil

Michelin, diğer lastik üreticileriyle birlikte havasız, delinmeye dayanıklı çekiş gücü sunma çabalarına liderlik etmeye devam ediyor.

Otomobil üreticileri daha fazla sürdürülebilirlik ararken, sürücülerin lastik değiştirme zahmetini ortadan kaldırırken, havasız, patlaksız lastik sırtının faydaları da giderek daha belirgin hale geliyor. Şu anda Singapur’da yaklaşık 50 DHL teslimat kamyonetinde denemeler yapılan Michelin’in Uptis (Eşsiz Patlamaya Dayanıklı Lastik Sistemi) lastiklerinin sıfır patlamadan daha fazla fayda sağladığı açık.

Yetersiz lastik basıncı yalnızca yakıt ekonomisinin düşmesine neden olmaz. Bu aynı zamanda düzensiz lastik aşınmasının da bir nedenidir ve kullanılan lastiklerin yaklaşık %8’inin erken hurdaya çıkmasına neden olur. Her yıl lastiklerin %12’sinin “tamir edilemeyen hava kaybı arızaları” nedeniyle hurdaya çıktığını ve bunun yılda tahmini olarak 200 milyon lastiğin tükendiğini de unutmayın. Uptis buna çare olabilir.

Michelin’in Uptis Lastiklerinin Üretimi Daha Az Enerji Tüketiyor

Ayrıca Uptis’in üretim süreci standart lastiklere göre daha az enerji tüketiyor ve sisteme daha fazla plastik girmesine rağmen daha az hammadde gerekiyor. Michelin başlangıçta Uptis’i ticari olarak 2024’te piyasaya sürmeyi planlıyordu, bu yüzden onları en kısa zamanda yakınınızdaki bir sokakta göreceğimizi umuyoruz. Çok iyi bildiğimiz sökülebilir pnömatik lastiğin mucitleri André ve Édouard Michelin tarafından 1895 yılında tanıtıldığı göz önüne alındığında, bu büyük bir değişikliği temsil edecek. İlgili: Michelin, Havasız Delinmeye Karşı Dayanıklı Lastiği Denemek İçin DHL ile İşbirliği yapıyor.

Tarım Ve İnşaat İçin Faydalar

Bridgestone ayrıca on yılı aşkın bir süredir havasız lastik teknolojisi geliştiriyor. Geliştirme aşaması, döküntülerin jant telleri içinde sıkışmasını önlemenin bir yolunun bulunmasının yanı sıra ağırlığı eşit şekilde dağıtmanın ve yükleri tutarlı bir şekilde iletmenin en iyi yolunun geliştirilmesi de dahil olmak üzere birçok büyük tasarım zorluğu nedeniyle uzatıldı. Bu gibi nedenlerden dolayı Bridgestone, “[2022 başı itibarıyla] pek çok seyirci havasız lastiklerin hâlâ on yıl kadar uzakta olduğunu düşünüyor.” dedi.

Bridgestone, hiçbir zaman patlamayan lastiklerin yanı sıra, havasız lastiklerin ek avantajlarından da bahsediyor. Bunlardan bazıları, artık yedek lastiğe ihtiyaç duyulmaması ve bagajda daha fazla yer açılması gibi barizdir. Lastik üreticisi ayrıca havasız lastiklerin tarım, madencilik ve inşaat endüstrilerinde kullanılan özel araçlar için büyük bir destek olabileceğini söylüyor. Bu sektörlerdeki kesintiler üretkenlik ve verimlilik kaybına neden olabilir.

Bridgestone ayrıca lastiğin yuvarlanma direncinden kaynaklanan enerji kaybının yaklaşık %90’ının, yuvarlanırken lastiklerin şeklindeki tekrarlanan değişikliklerden kaynaklandığının altını çiziyor. Bridgestone, havasız konsept lastiklerin yapısını basitleştirerek bu enerji kaybını en aza indirmeyi başardı.