Kapasite Kaybı Yaşamayan Enerji Depolama Sistemi

Dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL, Tesla Megapack’e rakip olacak yeni enerji depolama sistemi Tener’i tanıttı. Yeni sistemin bataryaları, 5 yıl boyunca kapasitesini koruyor.

Dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL, Tesla Megapack’e rakip olacak yeni büyük ölçekli enerji depolama sistemi Tener’i tanıttı. Megapack’in neredeyse iki katı enerji kapasitesine sahip olan bu sistem, CATL’ın iddiasına göre 5 yıl boyunca batarya kapasitesinde herhangi bir azalma olmaksızın hizmet verebiliyor.

Her Bir Ünite 6.25 MWh Enerji Depolayabiliyor

Her biri 6 metre uzunluğundaki kabinler, 6.25 MWh’lik enerji depolama kapasitesi sunuyor. Önceki üniteye göre enerji yoğunluğu alan başına %30 artırılan kabinler, bir araya gelerek oluşturulan depolama istasyonu ile önceki sisteme göre %20 daha az ayak izine sahip.

Tener’in en dikkat çekici özelliği, 5 yıl boyunca pillerin performans kaybı yaşamamasıdır. CATL, Tener için “biyomimetik” SEI (katı elektrolit ara fazı) ve kendiliğinden bir araya gelen elektrolitler gibi ileri teknolojiler kullanmıştır. Böylece, lityum iyonlarının pil içinde sorunsuz bir şekilde hareket edebilmesi için istikrarlı bir ortam oluşturularak aşınma ve yıpranma en aza indirgenmiştir. Sisteme güç veren hücreler lityum demir fosfat (LFP) tipindedir ve şirketin açıklamasına göre 430 Wh/L enerji yoğunluğuna sahiptir.

CATL, Tener ile birlikte hızla büyüyen enerji depolama sektöründe pazar payını artırmayı hedefliyor. Şirketin, Çin ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede büyük enerji depolama projeleri bulunmaktadır.