Sokak Lambaları Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Oluyor

Voltpost, mevcut sokak lambalarını elektrikli araçlar için şarj istasyonlarına dönüştürüyor.

ABD merkezli şirket Voltpost’un aynı adı taşıyan şarj istasyonu tasarımı, prizlerin sokak lambalarının etrafına veya içine yerleştirilmesini ve bunların çelik benzeri bir kasa ile çevrelenmesini hedefliyor. Şirket, elektrikli araç şarj cihazlarının mevcut sokak lambalarına bir saatten daha kısa bir sürede takılabileceğini belirtti. Bu projeyle sokak lambaları aydınlatma işlevini sürdürecek ve buna ek olarak şarj işlevi de kazandırılacak.

Tasarım ekibi, sürücülerin elektrikli araç şarj cihazlarını görmelerini ve geceleyin izole yollarda güvenli kalabilmelerini sağlamak amacıyla istasyonlardaki prizler için neon yeşili bir kablo tasarladı. Ayrıca sürücülerin en yakın şarj istasyonunu ve sokak lambalarını kolayca bulmalarını sağlamak için özel bir uygulama da mevcut. Bu uygulama sayesinde sürücülere en yakın Voltpost’un dolu olup olmadığı da bildiriliyor ve kullanıcılar diğer müsait istasyonlara yönlendiriliyor.

Volpost, Ürünlerinde İnovasyonu Gösteriyor

Voltpost’un elektrikli araç şarj cihazı, iki ila dört şarj fişiyle donatılmış durumda. Bu sayede aynı anda maksimum dört aracın şarj edilmesine imkan tanıyor. Tasarımın modüler bir versiyonu da bulunuyor. Bu proje, sokak lambalarının aynı zamanda WiFi bağlantısı ve diğer multimodal hizmetlerle donatılabileceği anlamına geliyor. Bu şekilde araçlarını tamamen şarj etmeyi beklerken internete ihtiyaç duyan sürücüler bu hizmetlerden faydalanabilecek.

Şirket, elektrikli araç şarj cihazlarını test etmek üzere birkaç noktaya yerleştirdi. Ancak henüz mevcut sokak lambalarını dönüştürüp şarj etme özellikleriyle donatmadı. Bunun yerine bağımsız istasyonlar kurdu. Tasarım ekibi, ilk testleri Haziran 2022 ile Mart 2023 arasında New York City’de gerçekleştirdi. New York City Ulaştırma Bakanlığı ve girişim platformu Newlab ve DOT Studio ile iş birliği yaptılar ve testleri bir DOT otoparkında gerçekleştirdiler. Testler başarıyla sonuçlandıktan sonra geliştirmelere devam ettiler.

Voltpost’un elektrikli araç şarj cihazının ikinci test aşaması, Nisan 2023’te Detroit Smart Parking Lab’ında gerçekleşti ve testler yine başarıyla tamamlandı. Tasarım ekibi, bu aşamada sistemi test etti, ileri çalışmalar için veri topladı ve Michigan’daki Voltpost kurulumu için ortaklık kuracağı kurumlarla iletişime geçti. İki test döneminin ardından, ürünün ticarileşmeye hazır olduğunu duyurdular ve New York, Michigan ve Illinois’deki kaldırımlarda ve otoparklarda şarj cihazlarıyla uygulamaya geçeceklerini açıkladılar.