Gelecek Yıl Çelik Talebinde Yükseliş Bekleniyor


Dünya Çelik Birliği (Worldsteel)
, küresel çelik talebinin bu yıl imalat faaliyetlerindeki toparlanmaya bağlı olarak yüzde 2,3‘lük bir artış beklentisini açıkladı. Ayrıca birliğin tahminlerine göre 2024‘te çelik talebinin yüzde 1,7 oranında büyümesi bekleniyor.

Dünya Çelik Birliği Genel Müdür Yardımcısı Frank Zhong, ASEAN ülkelerindeki çelik talebi hakkında açıklamalarda bulundu. Zhong, mevcut durumda 80 milyon ton olan çelik talebinin uzun vadede 2035 yılına kadar iki katına çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Frank Zhong, küresel hurda çelik mevcudiyeti hakkında bilgiler paylaştı. Zhong, gelecek otuz yıl içinde küresel hurda çelik mevcudiyetinin 700 milyon tondan 1,1 milyar ila 1,2 milyar tona yükselmesinin beklendiğini belirtti. Bu durum, dünya genelinde hurda çelik talebinin artacağını ve önemli bir kaynak haline geleceğini gösteriyor.

Worldsteel Mart 2023 Raporu Yayımlandı

Öte yandan Worldsteel Mart 2023 raporunu yayınladı. Bu rapor, Türkiye dahil olmak üzere 63 ülkeden toplanan verileri içeriyor. Rapor, çelik sektörüne dair güncel bilgiler ve istatistikleri sunarak sektörün gelişimini takip etmek için değerli bir kaynak niteliği taşıyor.

Worldsteel tarafından dünya genelinde ham çelik üretimi hakkında bilgiler paylaşıldı. Bu verilere göre; Mart 2023‘te, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7‘lik bir artışla toplamda 165,1 milyon ton ham çelik üretildi.

Üretimin dağılımına bakıldığında ise Afrika’nın Mart 2023’te üretimi Mart 2022’ye göre yüzde 8,4‘lük bir artışla 1,4 milyon ton oldu. Asya ve Okyanusya bölgesi ise yüzde 4,1‘lik bir artışla 124,8 milyon ton ham çelik üretti. 27 AB üyesi ülkenin üretimi ise yüzde 5,6‘lık bir düşüşle 11,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Ülkelerin Çelik Üretimi Belirlendi

Mart 2023 döneminde Türkiye, Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Birleşik Krallık gibi “diğer Avrupa ülkeleri” yüzde 14,1‘lik bir düşüşle toplamda 3,5 milyon ton çelik üretti. Ortadoğu’da ise yüzde 17,5‘lik bir düşüşle 3,1 milyon ton üretim gerçekleşti. Kuzey Amerika bölgesinde de çelik üretimi düşüş gösterdi.

Küresel çelik üretimi yüzde 2,6‘lık bir düşüşle 9,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Rusya ve Ukrayna ise yüzde 3‘lük bir artışla 7,6 milyon ton çelik üretti. Güney Amerika’da ise üretim yüzde 7,6 düşerek 3,5 milyon ton olarak kaydedildi.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ise mart ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi yüzde 18,6 düşüş göstermesine rağmen 2,7 milyon tonla dünya genelinde 9. sırada yer aldığı belirtildi. Bu veriler, Türkiye’nin çelik üretimindeki konumunu yansıtıyor ve sektördeki zorluğa rağmen ülkenin önemli bir üretici olduğunu gösteriyor.