Füzyon Enerjisinde Yeni Dünya Rekoru Kırıldı

İngiltere merkezli JET laboratuvarında, nükleer füzyon yöntemiyle üretilen enerji konusunda yeni bir dünya rekoru kırılmıştır. Reaktörde, yaklaşık 69,3 megajoule füzyon enerjisi, 5 saniye boyunca üretilmiştir.

İngiltere merkezli Joint European Torus (JET) laboratuvarında gerçekleştirilen nükleer füzyon deneylerinde yeni bir dünya rekoru kırıldığı bildirildi. Oxford şehrine yakın bir konumda bulunan JET laboratuvarı, Avrupa Füzyon Programı (EUROFusion) bünyesinde faaliyet göstermekte olup, bu başarıya ilişkin açıklamayı yapmıştır.

Bu doğrultuda, JET’in tokamak adı verilen cihazını kullanan bilim insanları, 0,21 miligram yakıt kullanarak 5 saniye süresince yaklaşık 69,3 megajoule füzyon enerjisi üretmeyi başardılar. Ekibin daha önceki dünya rekoru, 2022’de elde ettikleri 59 megajoule’lük füzyon enerjisiydi. Bilim insanları, tokamakı hidrojenin varyantları olan döteryum ve trityum ile beslemişlerdir.

150 Milyon Dereceye Çıkıldı

Ekip, füzyon enerjisi üretmek amacıyla makinedeki sıcaklıkları 150 milyon santigrat dereceye çıkardı ve bu yüksek sıcaklık, döteryum ve trityumun birleşerek helyum oluşturmasını ve büyük miktarda ısı açığa çıkarmasını sağladı.

EUROfusion Üst Yöneticisi Ambrogio Fasoli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu deney, 40 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren JET için türünün son örneği ve yeni füzyon projeleri için umut verici bir haber” ifadesini kullandı.

JET Kıdemli Kullanım Müdürü ve JET Bilimsel Operasyonlar Lideri Dr. Fernanda Rimini ise, “Ticari füzyon enerjisi santrallerinde kullanılan yakıt karışımının aynısını kullanarak güvenilir bir şekilde füzyon plazmaları oluşturabiliyor ve zaman içinde geliştirilen ileri düzey uzmanlığı sergileyebiliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Nükleer füzyon, güneşte her an gerçekleşen, iki hafif elementin (hidrojen) birleşerek daha ağır bir elemente (helyum) dönüşmesi ve muazzam derecede yüksek enerji açığa çıkarması şeklinde tanımlanmaktadır.

Nükleer füzyonun, karbon salımı yapmadığı ve radyasyon açığa çıkarmadığı için sonsuz temiz enerji kaynağı olarak kabul edilmesi, yüksek ısı, enerji ve yoğunluk ortamının oluşmasına bağlıdır. Güneşin merkezinde, yüksek yer çekimi basıncı, füzyonun 10 milyon santigrat derecede gerçekleşmesine imkan tanırken, dünyada basıncın düşüklüğü nedeniyle en az 100 milyon santigrat derecede füzyon mümkün olabilmektedir.