Füzyon Enerjisi, İklim Kriziyle Mücadele Edebilir

Çekirdek tepkimesi olarak bilinen füzyon enerjisi sonucunda ortaya büyük miktarda enerji ortaya çıkıyor. Araştırmacılara göre füzyonun, küresel sıcaklığı yükseltmeden sınırsız karbonsuz enerji üretebilecek gücü bulunuyor.

California’daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen bir deneyde, füzyon reaksiyonlarından süreci başlatmak için kullanılan enerjiden daha fazla enerji ortaya çıkarıldı. Söz konusu deney dünyanın herhangi bir yerindeki laboratuvarında ilk kez yapılırken, keşif dünyaya “çığır açıcı” olarak aktarıldı.

Füzyon enerjisi henüz iklim kriziyle mücadele edecek seviyede değil, fakat o aşamaya geldiği zaman iklim krizinin önünde bir bariyer görevi görecek. Bu sayede güneşe güç veren füzyon enerjisiyle ısıtma yöntemlerinde yeni bir dönem başlayabilecek. Füzyon enerjisinin, karbon tutulumunu artırabileceği ve böylece karbon emisyonlarını azaltabileceği de ifade ediliyor. Füzyon enerjisi sayesinde, ucuz, sınırsız ve karbon ayak izi sıfır olan bir elektrik kaynağı kullanma olanağı bulunuyor.

Füzyon enerjisi birçok alanda fark yaratabilecek bir güce sahip; bu alanlar ise aşağıdaki gibi:

Öncelikle deniz suyunu arıtma konusunda füzyon enerjisine büyük iş düşüyor. Dünya genelinde tatlı suya erişimin giderek azalması ile dikkatler denizden bol miktarda içme suyu elde edebilen tuzdan arındırma teknolojisine odaklıyor. Ancak tuzdan arındırma işleminin önündeki en büyük sorun, büyük miktarda enerji gerektirmesi. 2019 yılında ABD Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda şu ifadeler yer almıştı: “Bu enerji maliyetlerini aşma becerisi potansiyel olarak kalkınma için kritik öneme sahip olabilir.” Bugün, bilim insanları füzyon enerjisinin bu soruna çözüm olabileceğini; tuzdan arındırma sürecinde enerji maliyetlerini neredeyse sıfıra indirebileceğini ifade ediyorlar.

Tarımın geleceği konusunda da füzyon enerjisi ön plana çıkıyor. Tarımın arazi kullanım ayak izinde büyük bir azalma sağlayabilecek olan füzyon enerjisi, meyve ve sebzelerin şehir sınırları içinde olmasa bile şehir merkezlerine çok daha yakın kapalı çiftliklerde yetiştirilmesini sağlayarak, tedarik zincirini kısaltabilir.

Füzyon ulaşım ve ısınma konularında da kendini gösterebilecek düzeyde bir enerji. Füzyon hem emisyonları hem de maliyetleri azaltmak için en başarılı adaylardan biri olarak gösteriliyor. Daha hızlı şarj, daha güçlü performans, daha fazla menzil ve daha uzun pil ömrü sağlamak konusunda füzyon enerjisini temel alan girişimler artıyor.

Füzyon, ısınma alanında ciddi fark yaratabilir. Küresel ölçekte yaşanan enerji krizi, gaz ve petrol maliyetlerinin yükselmesi, ısı pompaları gibi alternatifleri ortaya çıkarıyor. Füzyon enerjisi de ısı pompaları aracılığıyla elektrikli ısınma sürecini sıfır emisyonlu bir hale getirmeye hazırlanıyor.