“From Your Eyes” Uygulaması Fark Yaratıyor

From Your Eyes uygulamasının kurucusu Zülal Tannur, Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programının 14. sezonunda Fark Yaratan olarak seçildi. Görme engelliler için önemli bir etki yaratan yapay zekâ ve teknoloji alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken Tannur, bu alanda fark yaratıyor.

Zülal Tannur’un görme engelliler için geliştirdiği uygulama, yapay zekanın eğitilerek kullanıcılara daha iyi ve hızlı bir betimleme hizmeti sunmasını sağlıyor. Bu uygulama bugüne kadar 2 bine yakın kullanıcıya ve gönüllüye ulaştı. Program, görme engelliler için 8 bini aşkın görsel betimleme imkânı sağlıyor.

Ortaokul ve lise dönemlerinde birçok proje üzerinde çalışan Zülal Tannur, görme engellilere yönelik bir sosyal girişim olan WeWalk‘ta kullanıcı deneyimi sorumlusu olarak görev aldı. Ayrıca görme engelliler için geliştirilen Seeing AI uygulamasının Türkiye’ye entegrasyon sürecinde de destek sağladı. 2020 yılında Microsoft’un Engelleri Aşan Kadın Lideri seçilen Tannur, Boğaziçi Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde öğrenim görüyor. Elde ettiği deneyimleri bir araya getiren Zülal, yapay zekâ ve insan iş birliğinde görme engelliler için betimlemeler sunan bir platform oluşturdu.

2022 yılında ise “From Your Eyes” adı verilen mobil uygulama geliştirildi. Bu uygulama, görme engellilere istedikleri görselleri yükleyerek önce yapay zekâ aracılığıyla bir betimleme almalarını sağlıyor. Eğer kullanıcılar bu betimlemeyi yetersiz bulurlarsa, uygulama içinde betimleyici olarak tanımlanan gönüllülere görsel iletiliyor ve daha detaylı bir betimleme sunuluyor. Gönüllülerin sunmuş olduğu betimlemeler, yapay zekanın eğitilmesi için kullanılıyor ve zamanla kullanıcılara daha iyi bir hizmet sunmayı hedefliyor.

“From Your Eyes” uygulamasında, görme engelli kullanıcı tarafından yüklenen görsellere From Your’un yapay zekâsı ve GPT entegrasyonuyla 7 saniye içinde betimleme yapılabiliyor. Aynı görseli, betimleyici gönüllülere iletilirse genellikle ortalama iki dakika içinde geri dönüş alınıyor.

Uygulamanın kullanıcıları arasındaki görme engellilerin ve betimleyicilerin sayısının artmasıyla birlikte yapay zekanın eğitilmesi ve daha doğru betimlemeler yapabilmesi hedefleniyor. Bu gelişme aynı zamanda gönüllülerden gelen geri dönüş süresinin kısaltılmasını sağlamayı amaçlıyor. Örneğin; bir görme engelli alışveriş yaparken aldığı bir ürünün içeriğini görebilmek için ürünün fotoğrafını çekip uygulamaya yüklüyor ve yapay zekâ saniyeler içinde kullanıcıya işitsel olarak fotoğrafta bulunan nesneleri betimliyor. Kullanıcılar, bu betimlemeyi yeterli bulmadıklarında uygulama içinde yer alan betimleyici kişilerden destek talep edebiliyor. Gönüllü betimleyicilere gönderilen bildirimle, gönüllüler daha detaylı bir betimleme yapabiliyorlar.

From Your Eyes, 27 Farklı Ülkeye Ulaştı

Zülal Tannur’un görme engelliler için geliştirdiği uygulama ile dünya çapında fark yarattığını ifade eden Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, şu açıklamayı yaptı:

“Hayatlarımızın her alanına daha fazla etki etmeye devam eden teknoloji, günümüzde en zor gözüken veya görmezden gelinen problemlerin çözümünde rol oynuyor ve insanların hayatlarını kolaylaştırıyor. Yapay zekâ teknolojilerinin gelişimiyle birlikte şimdi bu süreç çok farklı bir alana evrildi. Kendisi de görme engelli bir genç olan Zülal Tannur, yapay zekâ teknolojilerini kullanarak var olan betimleme uygulamalarını bir adım daha ileri taşıdı ve yapay zekâ ile insanı bir araya getiren yeni bir yaklaşımla görme engellilere umut oldu. Zülal ve ekibinin geliştirdiği yapay zekâ temelli ‘From Your Eyes’ uygulaması, 27 farklı ülkede kullanıcılara ulaşmayı başardı ve bugüne kadar 2 bine yakın kullanıcı ile gönüllüye ulaşarak sekiz bin görselin betimlenmesini sağladı. Böylesi önemli bir başarıya imza atan sevgili Zülal’ı gönülden tebrik ediyorum. Sabancı Vakfı olarak, kendisine ve görme engellilerin hayata katılımını kolaylaştıracak bu projeye destek vermekten ötürü büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz.”