Enerjisa, Huawei ve Zebra İş Birliğiyle Yeni Nesil İstasyonlar Kuruluyor

Enerjisa Üretim, elektrikli araçlar ve çeşitli şarj sağlayıcıları için buluşma noktası olacak Charging Hub’ı kurma kararı aldı. Enerjisa, Huawei ve Zebra iş birliğiyle kurulacak olan bu yeni nesil istasyonlar, kullanıcılara 1 saniyede 1 kilometre menzil hedefiyle hizmet verecek.

Enerjisa, Huawei ve Zebra Elektronik, güçlerini birleştirerek Charging Hub adlı bir projeyi hayata geçirme kararı aldı. Bu yeni nesil şarj istasyonları, tüm elektrikli araçlar ve operatörlere yönelik bir platform olacak nitelikte. İlk olarak Marmara ve Ege Bölgeleri’nde hizmete sunulacak olan istasyonlar, daha sonra Türkiye geneline ve sonrasında da uluslararası alana yayılacak. Huawei teknolojisi sayesinde sektördeki en hızlı şarj imkanını sağlayacak olan Charging Hub, farklı markalara ait şarj cihazlarını tek bir platformda bir araya getirecek. Bu projenin çatısı tamamen güneş panellerinden oluşacak ve kendi enerjisini üretebilecek bir model olacak.

Enerjisa Üretim, Charging Hub projesi için yenilenebilir enerji santrallerinden elde edilen elektrikle yeşil enerji sertifikalarını da sağlayacak. İstanbul’un Ataşehir bölgesinde başlayacak olan pilot çalışma, öncelikle Enerjisa Üretim’in rüzgar santrali yatırımlarının yoğun olduğu bölgelerde ve şehirlerde genişletilmeyi hedefliyor. Yeni inşa edilecek olan Charging Hub’lar, müşterilere market, kafe ve dinlenme alanları gibi sosyal etkileşim sağlayabilecekleri imkanlar sunacak. Bu yeni nesil istasyonlar, 1 saniyede 1 kilometre menzil hedefiyle hizmet verecek.

Projede teknoloji ortağı olarak yer alan Huawei, 720 kW’lık FusionCharge adlı sıvı soğutmalı yüksek hızlı güç ünitesiyle ultra hızlı şarj imkanı sunacak. Geliştirilen bu teknolojik altyapı, iş birliği yapılan Zebra Elektronik dağıtıcıları aracılığıyla sadece binek ve SUV araçların değil, aynı zamanda hafif ticari ve ağır ticari segmentlerdeki araçların da hızlı bir şekilde şarj edilmesine olanak sağlayacak. Ayrıca güneş enerjisi ve enerji depolama sistemleriyle entegre edilebilen bu yüksek hızlı şarj altyapısı, şarj gücünü ihtiyaca göre ayarlayabilecek ve dağıtıcılar arasında paylaşılabilmesini sağlayacak.

Bu sayede şebeke kullanımı azalacak ve şarj eş zamanlılığı önemli ölçüde artacak. 10 yıl boyunca kullanılabilecek olan FusionCharge sıvı soğutmalı güç ünitesi, yüksek verimli, hızlı ve güvenilir bir şarj imkanı sunarak artan elektrikli araç sayısının neden olduğu beklenmedik şebeke yüklenimlerinin önüne geçecek.

Enerjisa, Şarj İstasyonlarına Yenilik Getiriyor

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Türkiye’de elektrikli araç kullanımının her geçen gün arttığına işaret ederek ocak ayı itibariyle yollarda 90 bir elektrikli aracın bulunduğunu kaydetti. Geçen yıla yüzde 5’lik bir artış olduğunu belirten Bayçöl, çok kısa bir zamanda elektrikli araçların pazar içindeki payının ağırlığını hissettireceğini söyledi.

Teknolojinin geliştiğini ve bunun araçlara yansıdığını belirten Bayçöl, şu açıklamayı yaptı:

“300 kilometre menzilden 500-600 kilometrelere geldik. Çok yakında 1000 kilometrelere ulaşılacak. Elektrikli araçlara geçiş sürecinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaştığı bu dönemde, Charging Hub, tüm şarj istasyonları için bir buluşma noktası olma özelliği taşıyor. Yeni nesil araçların teknolojisini destekleyecek şarj istasyonları hem uzun menzil sağlaması, hem de hızlı şarj özelliği ile müşterilere zaman kazandırması açısından oldukça kritik.

Huawei, Zebra Elektronik ve Altensis gibi konunun uzmanı güçlü paydaşlar ile yeşil enerji kullanımını teşvik etmek ve elektrikli araçlar için erişilebilir bir altyapı sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Ülkemize olduğu kadar dünyaya da model olabilecek bir örnek oluşturmanın heyecanıyla elektrikli şarj istasyonlarında ilham verecek yenilikler gerçekleştirmek istiyoruz.”

Huawei Türkiye Dijital Enerji İş Grubu Genel Müdürü Gavin Zhao ise Türkiye’de e-mobilitenin gelişiminden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ekledi: “Türkiye’nin gelecek yüzyılı için belirlediği en önemli hedefler arasında olan sürdürülebilir kalkınma ve enerji politikaları kapsamında dijital, güç odaklı Ar-Ge ve inovasyon stratejileri son derece kıymetli. Huawei Türkiye olarak, geliştirdiğimiz yenilikçi ve entegre enerji çözümler ile dijital enerji dönüşümüne geçişi hızlandırmayı amaçlıyoruz.

Huawei ve Zebra Elektronik teknoloji altyapısı ile Enerjisa Üretim bünyesinde faaliyet gösterecek, Türkiye’nin ilk Charging Hub’ını duyurmanın heyecanını yaşıyoruz. Hayata geçirilen bu projenin enerji dönüşümünde yönlendirme gücü olacağına inanıyoruz.”