En Büyük Yenilenebilir Enerji Projesi Başladı

Kömür milyarderi Sagar Adani’nin şirketi Adani Green Energy Limited (AGEL), dünyanın en büyük yenilenebilir enerji projesine başladı. Tesis tamamlandığında Paris’ten 5 kat daha büyük olacak.

Uzaydan bile görülebilen dünyanın en büyük yenilenebilir enerji projesinde süreç başladı; bu proje, Paris’in beş katı büyüklüğünde olacak. Proje tamamlandığında ise ortaya çıkan enerji tesisi, İsviçre’ye yetecek kadar elektrik üretecek. Projenin arkasında kömür milyarderi Sagar Adani’nin Adani Green Energy Limited (AGEL) şirketi bulunuyor ve tesis Hindistan’da inşa ediliyor.

Dünyanın En Büyüğü Hindistan’da Kuruluyor

Adani Group’un temiz enerji birimi AGEL, Hindistan’ın batısında bulunan Gujarat eyaletinde yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetle mega ölçekli bir güneş ve rüzgar enerjisi santrali inşa ediyor. Yaklaşık beş yıl içinde tamamlanması planlanan tesis, dünyanın en büyük yenilenebilir enerji parkı olacak. Tam kapasiteye geçildiğinde ise 16 milyon haneye temiz enerji sunacak. Bu, İsviçre’ye yetecek kadar elektrik üretileceği anlamına geliyor. Tesis aynı zamanda Paris şehrinin beş katı büyüklüğünde olacak.

Hindistan, 2070 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefi koymuş olsa da ülke, bu on yılın sonuna kadar enerji talebinin yüzde 50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyor. Bu hedefe ulaşmak için ise 6 yıl içinde 500 gigawatt (GW) yenilenebilir enerji kapasitesinin kurulması gerekiyor.

Khavda Yenilenebilir Enerji Tesisi’nin (KREP – Khavda Renewable Energy Park) başarısı, dünyanın en kalabalık ülkesi ve en hızlı büyüyen büyük ekonomisinin artan enerji ihtiyaçlarını karşılarken Hindistan’ın kirliliği azaltma ve iklim hedeflerine ulaşma çabaları için kritik önem taşıyor. Kömür halen Hindistan’ın ürettiği elektriğin yüzde 70’ini oluşturuyor olsa da agresif projelerle bunun radikal hızla düşürülmesi öngörülüyor. Khavda tesisi ilk enerji üretimini geçtiğimiz ay gerçekleştirmeye başladı. Şimdilik tesiste 551 MW güneş enerjisi kapasitesi bulunsa da proje tamamlandığında 30 GW’lık temiz enerji üretimi gerçekleştirilecek.

Başarısızlık Bir Seçenek Değil

Sagar Adani, yenilenebilir enerjiye geçişte başarısız olmanın bir seçenek olmadığını vurgularken, “Hindistan için daha önce hayal edilmemiş büyüklükte ve ölçekte işler yapmaya başlamaktan başka seçenek yok” ifadesini kullanıyor.

Aktarılanlara göre, Hindistan önümüzdeki otuz yıl boyunca her yıl kentsel nüfusuna bir Londra’ya eşdeğer miktarda nüfus ekleyecek. Bu evlerde sadece klimaların kullanılması bile Hindistan’ın elektrik ihtiyacının 2050 yılına kadar Afrika’yı geçmesi anlamına geliyor. Ülkenin en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğu düşünüldüğünde enerji ihtiyacının hızla artacağı öngörülüyor.