Barilla’nın Geri Dönüşüm Projesi: Secondhand Box

Barilla, Küresel Geri Dönüşüm Günü’nü kutlamak için “Secondhand Box” kampanyasıyla makarna kutularına yeni bir kullanım amacı kazandırdı.

Marka, her yıl 18 Mart’ta kutlanan Küresel Geri Dönüşüm Günü için düzenlediği kampanya ile çevreye olumlu bir etki yapmayı hedefliyor. Kampanya, makarna kutularının yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde tekrar kullanılmasını teşvik ediyor. Bu amaçla Japon düzenleme uzmanı Marie Kondo’dan katlama dersleri sunuluyor.

“Secondhand Box” kampanyası, Barilla müşterilerine makarna kutularının ikinci el satışlarda ambalaj olarak nasıl kullanılabileceğini öğretiyor. Dünyaca ünlü isim Marie Kondo, makarna tutkunlarına ürünlerini Barilla’nın ikonik mavi kutusuna verimli bir şekilde yerleştirmek için katlama teknikleri ve ipuçları sunuyor. Kampanya, Ajans LePub tarafından hayata geçirildi.

Kondo, eğitici nitelikteki 90 saniyelik kampanya videosunda küçük, orta ve büyük giyim eşyalarının Barilla’nın farklı şekil ve boyutlardaki mavi makarna kutularına nasıl sığacağını gösteriyor. Ardından kutuların nasıl kapatılacağını ve etiketlerin nasıl yapıştırılacağını anlatıyor. Marie Kondo’nun katlama tekniklerinin uluslararası bir dizi influencer aracılığıyla sosyal medyada yayılması hedefleniyor.

Kampanya, son araştırmaların moda endüstrisinde nakliyenin çevresel etkilerinin artık geniş kitlelerce bilinir hale gelmesine dayanıyor. Ulaşımın, küresel CO₂ emisyonlarının yüzde 20’sinden fazlasına katkıda bulunduğu ve moda sektörünün 2030’a kadar 6 milyon ton CO₂ üreteceği tahmin ediliyor. Ambalaj, nakliyeyle birlikte oluşan kirliliğin önemli bir kaynağı olarak öne çıkıyor. Tüketiciler, hızlı moda ve onunla ilişkilendirilen kirlilik konusunda giderek daha bilinçleniyor ve ikinci el alışverişi gibi daha sürdürülebilir seçenekleri tercih ediyor.

Barilla, ambalajlarının yüzde 99’unun geri dönüşüme uygun olduğunu belirtiyor. Şirket, kullandığı kağıt ve kartonun yüzde 99’unun sorumlu bir şekilde yönetilen ormanlardan sağlandığını vurguluyor.