Dünyanın En Büyük Nükleer Enerji Santrali Tekrar Faaliyete Geçti

Japonya’daki dünyanın en büyük nükleer enerji santrali faaliyete başladı. 1985 yılında kurulan tesiste, beşi 1.100 MW, diğer ikisi ise 1.365 MW güç üretme kapasitesine sahip yedi reaktör bulunmaktadır.

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun 250 kilometre kuzeyindeki Kashiwazaki-Kariwa santralinde bulunan 8.2 gigawatt’lık nükleer reaktör, ülkenin Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NRA) iki yıl önce koyduğu faaliyet yasağını kaldırmasının ardından yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Öte yandan, santral, 2011 yılındaki Fukushima felaketinin ardından Japonya’daki tüm nükleer enerji santralleri gibi devre dışı bırakılmıştı.

Dünyanın en büyük nükleer santrali tekrar devreye giriyor

Dünya, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışırken, enerji uzmanları güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kesinti sorunlarını aşmak için nükleer enerjinin önem kazanacağını tahmin ediyor. Japonya, 2050’ye kadar karbon nötr olmayı hedeflediği için yakıt ithalatına olan bağımlılığını azaltmalı ve enerji arzını desteklemek için mevcut nükleer altyapısını kullanabilir.

Kashiwazaki-Kariwa Nükleer Enerji Santrali, dünyanın ilk gelişmiş kaynar su reaktörü (ABWR) tesisine ev sahipliği yapıyor. 1985 yılında kurulan tesiste, beşi 1.100 MW, diğer ikisi ise 1.365 MW güç üretme kapasitesine sahip yedi reaktör bulunuyor. Santral, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) tarafından işletilmektedir. Santral devreye girdiğinde dünyanın en büyük nükleer enerji santrali unvanını koruyacak. Ancak belirtmek gerekir ki Kanada, dünyanın en büyük nükleer santralini kurma planlarını da sürdürmektedir.

2021 yılında, Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA), tesiste nükleer malzemelerin korunamaması ve yetkisiz bir çalışanın tesisin hassas alanlarına erişmesine izin veren prosedürlerdeki ciddi güvenlik ihlallerini tespit etmişti. Bu tespitin ardından NRA, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) tarafından işletilen tesise nükleer yakıt taşıma veya yakıt çubuklarını reaktöre yükleme faaliyetlerini durdurarak elektrik üretimini askıya almıştı.

Tesisin düzenleyiciler nezdinde, radyoaktif madde sızıntıları, yüksek radyasyon seviyeleri ve güvenlik denetimleri sırasında verilerin tahrif edilmesi gibi raporlarla dolu bir geçmişi bulunmaktadır.

Bu ayın başlarında Japon nükleer denetleme kurumu, tesisin güvenlik sorunlarına yönelik aldığı önlemleri ele aldığını ve düzeltici emrin kaldırıldığını doğruladı. Ancak TEPCO’nun Niigata yerel yönetiminden onay almadan enerji üretimine yeniden başlaması mümkün değildir. Japonya’da 33 adet işletilebilir nükleer enerji santrali bulunmaktadır, ancak bunlardan yalnızca 10 tanesi, 2011’deki kapatma kararlarının ardından faaliyetlerine devam edebilmek için Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan izin alabilmiştir.