Türk Sanayicileri, Üretim Yönünden 2024’ten Umutlu

ORSİAD Yönetim Kurulu, 2023 yılı ekonomik durumunu ve üretim alanını değerlendirerek 2024 yılı beklentilerini paylaştı. Geçen yılın zorluklarına atıfta bulunulan açıklamada, yeni yıl için “Ekonomide istikrarın sağlanması, üretimde artış ve yatırımların artması” vurgusu yapıldı.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkan Levent Çamur, 2023 yılının savaşlar, pandemi sonrası küresel ekonomik sıkıntıların yol açtığı finansal dalgalanmalar, deprem felaketi ve genel seçimler nedeniyle “zor bir yıl” olarak geçtiğini söyledi. Bu süre zarfında iş dünyasının da önceliklerinin değiştiğini kaydeden Başkan Çamur, “Zorlu ticari koşullar, yüksek enflasyon ve faizdeki dalgalanmalar nedeniyle 2023’te uzun vadeli projeler ve yatırımlar konusunda ihtiyatlı davranıldı. Finansmana erişim, ihracat pazarlarında talep azalması gibi sıkıntılar ve maliyet artışları da birçok sektörde işletmelerimizin büyümesini ve küresel pazarda rekabetini sekteye uğrattı.” şeklinde konuştu.

2024 Yılında Üretimin Artması Umut Ediliyor

Başkan Çamur, 2024 yılı için beklentilerine ilişkin de “enflasyonla mücadele, fiyat ve finansal istikrar, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat artışının ekonomi politikalarında odak noktası olması” vurgusu yaptı. Ayrıca şu şekilde açıklamaları yaptı:

“Yeni yılın reel sektör için verimli bir yıl olarak geçmesi için öncelikle enflasyonun ve faizlerin düşmesi, kurda istikrarın yakalanması şart. Son yıllardaki reformlar ve kalkınma projeleriyle ekonomik büyümenin desteklendiği bir gerçek. 2024 yılında da büyümenin durgunluğa düşmemesi için atılması gereken adımlar var. Sanayi ve teknoloji başta olmak üzere çeşitli alanlarda yapılacak yatırımlar, mevcut pazarların genişletilmesi ve yeni dış pazarların bulunmasına imkan verecek destek ve teşvikler, bu adımların başında gelmektedir.”

Cari açıkla mücadele ve dış talepteki dalgalanmalardan çabuk etkilenmemek için yüksek katma değerli ürünlere dayalı ihracatımız olması gerektiğine değinen Çamur, bu konuda Ankara’nın rolüne dikkat çekti. Başkan Çamur, açıklamasına şu sözleri ekledi: “2022 yılında 12 milyar doların üstünde ihracat gerçekleştiren, bu yıl da aynı rakama ulaşmasını beklediğimiz Başkent Ankara; savunma sanayi, havacılık sanayi, otomotiv gibi katma değerli ürünlerin üretim ve ihracatının en yüksek olduğu illerden biri. Savunma sanayindeki brim ihracat değeri, ülkemiz ihracat ortalama brim değerinin 40 katı. Yeterli mi, kesinlikle değil. Yüksek teknolojik üretim, yüksek katma değer, ihracatımızın en önemli konusu ve artık bu alanda sıçrama yapma vakti…”