Dünya Gıda Fiyatları Dip Seviyeye Geriledi

Haziran ayında, şeker, bitkisel yağlar, tahıl ve süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle, Dünya Gıda Fiyatları Endeksi Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen dünya gıda fiyatları endeksi, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker gibi temel gıda maddelerinin aylık değişimlerini izliyor. Mayıs ayında revize edilmiş 124.0 seviyesinden Haziran ayında 122.3’e düşmüştü. Bu düşüş, özellikle tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarında yaşanan gerilemelerin etkisiyle gerçekleşti.

Öte yandan, Mayıs gıda fiyatları endeksi daha önce 124.3 olarak açıklandı, ancak son revizyonlarla 124.0 olarak güncellendi. Haziran ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi, Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin %23.4 altında bulunuyor. Bu durum, küresel gıda piyasalarında istikrarın sağlanması ve fiyatların daha dengeli bir seyir izlemesi yönünde olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ancak, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların ekonomik ve sosyal etkileri hala önemli bir konu olmaya devam ediyor ve bu konuda dikkatli bir şekilde takip ve yönetim gerekiyor..