Metaverse’ten NFT’ye Borusan Cat Yatırımları – Burcu Çalışkan Akdağ Röportajı

[fwdevp preset_id=”skin_minimal_dark1″ video_path=”{source:’https://www.youtube.com/watch?v=p7sOrB-x3iA’, label:’1080p’, videoType:’normal’, isPrivate:’no’}” start_at_video=”1″ playback_rate_speed=”1″ poster_path=”https://www.machingo.com/wp-content/uploads/2022/06/burcu_caliskan_akdag_yatay.png”]

Borusan Cat Pazarlama İletişimi Lideri Burcu Çalışkan Akdağ ile Metaverse ve Nft konularında konuştuk.

SertanBurcu Hanım, Machingo’ya hoş geldiniz. Kendinizi tanıtarak kısaca firmanızı ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Burcu: Tabi ki, ben Burcu Çalışkan Akdağ. Borusan Cat’te Pazarlama İletişim Lideri olarak çalışıyorum. Borusan Cat aslında hem Türkiye’nin yanı sıra ülkenin Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Uzak Doğu Rusya’da bugün temsilciliğini yapıyor. Borusan Cat iş makinası, jeneratör, deniz motorları, yeni ünite ve yedek parça satışı, satış sonrası destek hizmetleri, ikinci el ve kiralama hizmetleri de veriyor. Teknolojik olarak sunduğumuz hizmetlerimiz var. Revizyon merkezlerimiz var. Borusan Cat, geniş ürün yelpazesi ile çok farklı sektörlere hizmet vermektedir. Genel ve ağır inşaat, madencilik, tekstil, çelik, kimya, ilaç, seramik, ağaç sanayii, otomotiv, plastik, gıda ve enerji sektörleri şirketin yer aldığı başlıca hizmet alanlarımız.

Sertan: Borusan Cat’in metaverse’te çalışmaları olduğunu biliyoruz. Öncelikle bize metaverse’ü biraz açıklar mısınız?

Burcu: Metaverse’ün tanımı aslında daha da yapılmaya devam ediliyor. Herkesin kafasında belli tanımlar var ama ben biraz bizim bakış açımızı anlatayım. Birçok yere göre mesela şirketlerinin ismini Meta dolarak değiştiren Mark Zuckerberg’e göre aslında 3 boyutlu bir internet gibi anlaşılıyor, bu evrende avatarımız olacak diyerek açıklıyor. Aslında bunun biraz daha ilerisinde daha ötesinde bir evren bizi bekliyor. Bizim bütün hayatlarımız bütün yaşantımız bu evrende geçecek aslında. Bu ne demek oluyor iş hayatınızdan eğlenceye, gittiğimiz alışveriş merkezlerinden konserlere kadar orada yaşayacağımız bir yeni evren şu anda inşa ediliyor. Çok başındayız ama metaverse’u fiziksel evrenimizin ötesinde, vaktimizin büyük bir kısmını geçireceğimiz dijital bir evren olarak tanımlamak mümkün.

Sertan : Peki bu alanda nasıl bir çalışma gerçekleştiriyorsunuz?

Burcu: Biz Borusan Cat olarak aslında bu trendi biraz önceden görmüştük. Hızlıca çalışmalarımıza başladık. Ne yaptık? Dedik ki, bu metaverse aslında Mark Zuckerberg’in söylediği gibi merkezli bir yerin olduğu değil, merkeziyetsiz bir yapıda olması lazım. Yani web 3.0 teknolojisi üstünde, blockchain teknolojisi üstünde olması lazım. Bunun içinde blockchain üstünde olan önce metaverseleri araştırdık. Bunlar için de birkaç kriterimiz vardı; işte NFT’si olsun, avatarı olsun, bir ekonomisi olsun, onun üstünde yapabileceklerimizin hepsi web 3 teknolojisi üstünde merkeziyetsiz bir yerde olsun diye baktık. Tabi bunun haricinde bir Vr deneyimi, AR deneyimi bunlar da çok önemli ama öncelikli değil. Öncelikle merkeziyetsiz olması lazım. Biz de buna göre Decentraland’de bir arazi seçtik.  Decentraland’de “-56, -103” numaralı parselde ziyaret edilebilen mağaza alanımızı bulmak için çok uzun mesailer harcadık. NFT ve Metaverse konularında uzman danışmanlık ve yazışım firmalarından danışmanlık hizmeti aldık. Arsa alırken danışmanımız ile beraber doğru parseli bulabilmek için çok mesai harcadık. Bütçe ileride büyüme ihtimali gibi pek çok kriterin yanı sıra cadde üstünde, yol kenarında olmasına, merkezi alanda olmasına, tarif edilmesi kolay bir parsel olmasına, etrafındaki showroomların kurumsal yapımızla örtüşmesine dikkat ettik. İlk adımı atarken konuya hakim kişilerden danışmanlık almak en faydalı başlangıç diyebiliriz.

Sertan : Müthiş. Dijital dünyanın imkân sağladığı nft dünyasına Borusan Cat’in bakış açısını sizden dinlemek isteriz.

Burcu: Nft aslında blockchain olduğu için var. Ne demek nft? Non-fungible token, şu anda nitelikli ticari tapu olarak Türkçeleştirildi. Aslında sizin 1 tl’niz ile benim 1 tl’m eşit değerde ve değiş tokuş yapabiliriz, ama bir nft diğer nft’nin değerleri farklı. Yani birbirine eş değil değerleri. Bunun için de farklı platformlar kullanılabiliyor; video kullanabiliyor, jpeg kullanılabiliyor, gif kullanabiliyor. Herhangi bir dijital formatı aslında biz mint ederek blockchaine adına NFT diyoruz. Borusan Cat olarak da biz bu değişimi gördük, ne yapabiliriz diye düşündük. Bizim sloganımız “Daha iyi bir dünya için çözüm üretmek.” O zaman dedik ki biz çözümlerimizle ilgili bir NFT koleksiyon yapalım. Fakat bunun daha iyi anlaşılması için statik görseller kullanmayalım. Örneğin müşterilerimize sunduğumuz çözümlerde Müneccim var. Arızadan önce hataları tespit ediyor ya da Boom360 uygulamamız var ya da B’daha programımız gibi çözümlerimiz var. Bunları tek statik bir görselde anlatmak çok mümkün değildi. O yüzden biz de bunların videolarını yaptık. Kısa videolarla bu çözümümüzde biz müşterilerimize ne sağlıyoruz, onu anlattık. Bunların hepsini de blockchain teknolojisinde mintledik ve bir NFT koleksiyonumuz oldu kendi çözümlerimizle. Aslında ilk akla gelen bir iş makinası hazırlamak olabilirdi ancak bunu mevcut koşullarımızda yapmamız telif hakları sebebiyle henüz mümkün değil. Bu hak üreticimiz Caterpillar’ın hakkı şuanda, buradaki regülasyonlar henüz netleşmedi ama makinayı biz üretemediğimiz gibi metaversedede bunun hakkı üreticide oluyor. Bize özel çözümlerimiz ise tamamen bize ait olduğu için bunların hakkı da bize ait oluyor. NFT’ler günümüz itibari ile daha çok dijital sanat ve yavaş yavaş oyun ekosistemlerinde anlamlı olsalar da gelecekte var olması muhtemel kapsayıcı bir metaverse evreninde tüm dijital varlıkların metaverse var olmalarını sağlayacaklar.

Sertan : Kripto paralarla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Burcu: Kripto paraların da aslında çok başındayız, şu anda regülasyonlar var gündemde. Şu anda bizim şirket olarak herhangi bir kripto varlığımız yok. Çünkü daha bunun regülasyonları tamamlanmadı, nasıl göstereceğiz biz onları bilmiyoruz. Ajanslar aracılığı ile bunları yapıyoruz ama tabi ki bu dünya gelişecek, buralara gidilecek. Biz de bu regülasyonlardan sonra Borusan Cat tokenı gibi bir token çıkarıp onunla ilgili bir sadakat programı yapmayı hedefliyoruz ama tabi bunu çıkan düzenlemelerle daha çok belirleyebileceğiniz. Şimdi hepimiz onları bekliyoruz.

Sertan : Peki bu yaptığınız yatırımların sanayi kuruluşunuza bir etkisi oluyor mu?

Burcu: Aslında finansal olarak şu anda bir getirisi yok. Metaverse’de mağzamızı açtık alışveriş de yapılabiliyor. Ancak şuanda alışveriş için de web 2.0’daki yedek parça sipariş platformumuz  parts.cat.com e ticaret sitemize yönlendirebiliyoruz. E-ticaret sitemize gelip alışveriş yapıyorlar. Daha metaverse üzerinden direkt bir alışveriş yapılmıyor, daha beta fazında bu teknoloji. Ama tabi ki faydası oldu, Marka imajımız, z kuşağının ilgisi ya da bizim teknolojiye olan öncülüğümüz gibi algıları güçlendirmemizi sağladı.. Ama ileride de burası bir mağaza gibi olacak. Giyilebilir teknolojilerle sergilediğimiz ürünleri alacaklar. Oradan sipariş verecekler. Biz de müşterimizin istediği yere, şantiyelerine siparişlerini yollayacağız. O zaman ancak direkt finansal katkısını görebileceğiz. Şu anda biraz daha algı, deneme ve öncülük anlamına katkıları var bize.

Sertan : Günümüzde yenilikler hızlıca yeni bir yeniliğe kaynaklık etmektedir. Bir sonraki aşamada Borusan Cat olarak neler yapmayı planlamakta mısınız?

Burcu : Biz teknolijileri takip etmek yerine teknolojilerde öncü olmaya çalışıyoruz aslında. Eğer bu değişimlere uyum sağlamazsak, daha öncede uyum sağlayamayan şirketler gibi şirketimiz bugünkü pozisyonunda olamayacak. O yüzden sürekli trend okuyoruz biz, trendleri takip ediyoruz. Neler var, neler geliyor? Dediğim gibi mesela metevarse’ü, NFT’yi biz geçen sene 2021’de son çeyrekte fark ettik. Hemen aksiyon alıp Ocak ayında ilk NFT’mizi yayınladık. Şu anda farklı trendleri görüyoruz, onları yavaş yavaş uygulamaya çalışıyoruz. Amacımız biraz daha bu trendleri koklayıp orayı denemek. Çok büyük yatırımlar yapıyor muyuz? Yapmıyoruz ama deniyoruz. Mesela burada bir arsa almak için biz bir ajans yardımıyla dediğim gibi yaptık ama 9 saat arazi aradık metaverse’te. Yani cadde kenarı olsun, önüne gelen biri olmasın ya daha önce burası ne kadara satılmış, ne kadara alıyoruz biz, bu arsa değerlenir mi, komşuları kimler, bize uygun mu gibi sürekli böyle bir çalışma oldu ve buralarda öncü olmak, yeni gelişen teknolojilerle aramızdaki mesafeyi kısaltmak hep bir numaralı amacımız oldu. Decentraland’de -56, -103’de bir mağazamız var. Mağazayı nasıl tasarladık? Gerçekte gerçekten böyle bir mağazamız var biraz dijital ikiz gibi de düşünerek aynısını metaversede yaptık. Şimdi metaversedeki mağazamızda filtreye dokunduğunuz zaman size pop up bir ekran çıkıyor diyor ki; alışveriş yapmak istiyorsanız Borusan Cat’in yedek parça e ticaret sitesi parts.cat.com’a tıklayın gidin. O zaman sizi direkt web 2.0’daki e-ticaret sitemize getiriyor ama ileride orada dediğim gibi o filtreyi eliyle alıp sepetine atıp ödemesini orada cüzdanı, ile yapacak tekrar bu evrenden dışarı çıkmasına gerek kalmayacak.

Amacımız teknolojiyle gelen fırsatları kaçırmamaktan ziyade o fırsatları ortaya çıkaran ve sektöre yön veren bir şirket olmak. Regülasyonların şekillenmesi, teknolojinin biraz daha gelişmesi ve kullanımına yaygınlaşmasına paralel olarak sadakat programlarından dijital ikiz uygulamalarına, yedek parça satış süreçlerinden ikinci el pazarlarına kadar pek çok alanda blockchain teknolojisinin ürünlerini ve metaverse’ü iş süreçlerimizin parçası haline getirmeyi planlıyoruz

Hakan : Şuan bunun pazarlamasını konvansiyonelde yapıyor musunuz?

Burcu : Hususi yapıyoruz tabi ki.

Hakan : Metaverse’te bunun pazarlamasını yapıyor musunuz?

Burcu : Yok daha orada. Çünkü orada şu anda bir alışveriş yok düzenlemeleri beklediğimiz için. Birinin cüzdanı olsa o alışveriş nasıl olacak, o parayı biz nasıl alacağız? Kripto parayı ödemesi lazım çünkü. Bilançomuzu nasıl göstereceğimizi bilmiyoruz. Buradaki düzenlemeleri bekliyoruz. O yüzden şimdilik web 3.0’da varız ama o ticari işlemler için web 2.0’a yönlendiriyoruz.