Trafik Kazalarına Çözüm: Yapay Zekâ ve Otonom Sürüş Sistemleri

Equinix ve Continental “Sıfır zayiat, sıfır yaralanma ve sıfır kaza” mottosu ile trafik kazalarını en aza indirmek için iş birliği yapıyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri trafik kazaları sebebiyle yılda yaklaşık 1,3 milyon insan hayatını kaybetmekte. 5-29 yaşları arasındaki çocuk ve yetişkinlerin ölüm nedenleri araştırıldığında karayolu trafik kazaları ilk sıralarda yer alıyor. Birçok ülkede bu tip kazalar gayriasafi yurtiçi hasılalarının %3’üne tekabül ediyor.

Tehlike çanlarının çaldığına işaret eden bu veriler Birleşmiş Milletler tarafından incelenmeye değer görüldü. BM kendine 2030 yılına kadar trafik kazaları sebebiyle gerçekleşen ölümleri dünya çapında yarıya indirme hedefi koyarak büyük bir adım attı. Teknoloji şirketleri bu hedefte yapay zeka ve otonom araçları teknolojilerini kullanarak kayda değer bir yol alabileceğini düşünüyor.

Trafik kazalarının %90’ının kaynağının insanların araç kullanımı esnasındaki hatalarından kaynaklı olduğu düşünülüyor. Otonom araçlarda kullanılan teknolojilerin de tamda bu noktada işlevsel olacağı düşünülüyor. Tabi ki işlevsel olabilmesi verilerin doğru şekilde işlenmiş olmasına bağlıdır. Buna ek olarak sürüşün güvenliğinin sağlanması için bulut bilişim ağlarına düşük gecikmeli erişim sağlanmalı. 

Küresel çapta dijital altyapı hizmeti veren Equinix ve Alman otomotiv parça üretimi sağlayan Continental ile iş birliği içerisine girdiler. Bu iş birliği küresel çapta da desteklenmektedir.  Bu destek sistemleri aracın kör noktalarını izlenebilir hale getirmek, aracı şeritte tutma, otomatik frenleme sistemi, acil durum çağrısının devreye girmesi gibi sürücünün işini kolaylaştıran hizmetler sunmaktadır.

Dünya çapında tesisleri bulunan Equinix, bu vesileyle veriler hızlı bir şekilde yüklenerek bulut sistemi üzerinden kullanıma sunuluyor. Ek olarak Continental mühendisler bunu sistem testi ve doğrulama amacı için de kullanılabiliyor. Continental ve Equinix’in gerçekleştirdiği ortaklık ile hem yapay zeka uygulamalarında daha hızlı ilerleme kaydedilmesine hem de “Sıfır zayiat, sıfır yaralanma ve sıfır kaza” vizyonuna erişime imkan tanıyor.