VitrA, Dünyanın İlk ve Tek %100 Geri Dönüştürülmüş Seramik Lavabosunu Üretti

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, kendi sektöründe dünyanın ilk ve tek yüzde 100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosunu ürettiğini duyurdu.

Şirket, VitrA markalı çevre dostu seramik lavabolarıyla üretim sürecinden kaynaklanan etkiyi ürün başına yüzde 30 oranında azaltarak küresel ısınmaya önemli bir katkı sağladı. Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 10 milyarı aşması beklenirken, doğal kaynaklara olan talep her geçen gün artıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 Küresel Riskler Raporu’na göre; doğal kaynak ve ham madde kıtlığı gelecek 10 yıl için en büyük risklerden biri olarak görülüyor. Bu durum, özellikle üreticilerin yanı sıra iş dünyasının döngüsel ekonomiye daha fazla yönelmesini ve doğal kaynak kullanımını azaltmasını hızlandırıyor. Bu çerçevede Eczacıbaşı Yapı Gereçleri gibi kuruluşlar, sürdürülebilirlik ilkelerini destekleyen yeni ürünlerin tanıtımıyla döngüsel ekonomiye katkı sağlıyorlar.

Bilecik’teki Bozüyük’te bulunan VitrA Üretim Kampüsü’nde geliştirilen yenilikçi çözümler sayesinde üretimine başlanan çevre dostu ürün, dünyanın ilk ve tek yüzde 100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosu özelliğine sahip. Kırık seramikler dahil olmak üzere üretim sürecinde ortaya çıkan atıklardan üretilen lavabolar, içerik olarak yaklaşık geri dönüştürülmüş malzemeden oluşuyor. Bu sayede küresel ısınmaya üretim sürecinden kaynaklanan etki, ürün başına yüzde 30 oranında azalıyor.

Kasım ayında düzenlenen UNICERA Fuarı’nda ilk kez tanıtılan yüzde 100 geri dönüştürülmüş çanak lavabolar, mat bej renginde ve 5 farklı formda sunuluyor. Bu seramik lavabolar, su emme, çatlama direnci, kimyasal maddelere ve lekelere karşı dayanıklılık gibi özellikler bakımından kil ve semi-vitrifiye bünye şartlarını karşılıyor.

Geri Dönüştürülmüş Lavabo, Tasarruf Sağlıyor

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, geri dönüştürülmüş malzemeyle üretilen seramik sağlık gereçlerinin (SSG) ilk örneğine imza attıklarını, geri dönüştürülmüş ürün gamını zenginleştirmeyi planladıklarını söyledi. Özkan, “VitrA’nın sürdürülebilirlik konusundaki vizyon ve öncülüğünü yansıtan çevreci lavaboyla, seramik sektöründe sürdürülebilir tasarım konusunda yeni bir standart ortaya koyduk. Yenilikçi bir iş modeli ve döngüsel tasarım ilkeleri doğrultusunda, SSG üretiminden doğan atıklarımızı, başka bir fabrikaya hammadde olarak göndermek yerine, kendi üretim sürecimizde yeniden kullanmaya başladık.” dedi.

“%100 geri dönüştürülmüş lavabo, daha az kaynak kullanma, atıkları en aza indirme ve döngüsel ekonomiye katkıyı en üst seviyeye çıkarma konusundaki kararlılığımızı temsil ediyor” diyen Özgen Özkan, bu sayede doğal kaynakları ve ekosistemleri korumalarının​, çevresel etkiyi ve karbondioksit salımını azaltmalarının, artan maliyetlerin önüne geçmelerinin ve ham madde kısıtları ile risklerini aşmalarının mümkün olduğuna dikkat çekti.

Çevre dostu lavaboların, VitrA Hygiene teknolojisiyle kaplandığını belirten Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, şu sözleri aktardı: “Sırlama için de geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması konusunda ArGe çalışmalarımız devam ediyor. Paketleme malzemelerinden yeni ikon kullanımına kadar farklılaştırılan lavaboların ardından, %100 geri dönüştürülmüş malzemelerle duş teknesi, eviye, tezgah üstü ve etajerli lavabo gibi yeni ürünler üreterek gamımızı genişletmeyi hedefliyoruz.”

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, çevre dostu lavabolarla benimsediği üretim yaklaşımıyla döngüsel ekonomiye önemli katkı sağlıyor. ISO 14040:2006 ve 14044:2006 standartlarına uygun yapılan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi sonuçlarına göre, atıkların kullanılması küresel ısınma potansiyelini yüzde 30 oranında azaltıyor. Geri dönüştürülmüş lavaboların üretilmesiyle ürün başına yüzde 36’lık ham madde tasarrufu elde ediliyor. Bu şekilde yaklaşık 5 kg ham madde tasarrufu oluşuyor. Ayrıca elektrik kullanımında da yüzde 38’lik bir iyileştirme ile 2,48 Kwh tasarruf sağlanıyor.